Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

Sdílejte, sami vkládejte
nebo se inspirujte fit recepty
ve facebookovém projektu "Lidé lidem: recepty"

6.12. 2015

Brambory

Listopad 2015: Brambory patří do základních potravin lidské výživy, jsou nenáročné na pěstování, proto jsou poměrně levné a je jich dostatečné množství. Jsou doporučovány dokonce ke každodenní konzumaci, to znamená, že klidně v jednom jídle denně by se mohly brambory vyskytovat. Začnu-li odzadu, tedy od škodlivých účinků brambor, protože i s touto situací se můžeme setkat, musím upozornit na možný obsah jedovatého...

6.12. 2015

Je vláknina pro naše zdraví skutečně důležitá?

Září 2015: Slovo vláknina se na nás valí ze všech stran, ale rozumíme skutečně tomu, co to je? Víme co si pod tímto slovem představit za potraviny? A do jaké míry může vláknina působit na naše zdraví? Nejprve jednoduše o definici – vláknina je složka potravin, která se vyskytuje pouze v potravinách rostlinného původu a jsou to v podstatě složité polysacharidy (cukry). Má...

6.12. 2015

Dýně

Říjen 2015: Také jste si všimli, že v posledních letech je dýně v našich obchodech velmi dostupnou záležitostí a pyšní se velké oblibě? Sama se vždy těším na podzimní období, kdy je „dýňová sezóna“ a tuto skvělou potravinu seženete i za velmi příznivou cenu. Dýně neboli tykev, se dá použít jako dekorační prvek, kdy existují i okrasné dýně nebo si jistě vybavíme...

6.12. 2015

Konzumace alkoholu z několika úhlů pohledu

Srpen 2015: V minulém díle tohoto seriálu jsem se v článku s názvem „Ke štíhlé postavě se člověk musí projíst a prochodit“ věnovala tomu, co si myslím, že co stojí za tím, proč lidé nejčastěji přibírají na tělesné hmotnosti, tuku a proč se jim nedaří i přes snahy zhubnout. Jedním z důvodů byl i příjem alkoholu. Pojďme se podívat na konzumaci alkoholu trochu jinýma očima než...

6.12. 2015

Ořechy

Září 2015: Když jsem přemýšlela o potravině, o které bych napsala tentokrát, prolétlo mi hlavou mnoho potravin, ale samotnou mě nejvíce zaujala myšlenka Vám nabídnout několik informací o ořechách. Sama je považuji za jednu z nejúžasnějších a nejzdravějších skupin potravin. Potravinový trh nabízí i v České republice široký záběr druhů, ať již všeobecně známé vlašské, lískové a pistáciové ořechy, mandle, kešu, ale i méně tradiční...

6.12. 2015

Ke štíhlé postavě se člověk musí projíst a prochodit

Červenec 2015: V oboru, který jsem si vybrala pro svou práci, se nemusím pohybovat desítky let na to, abych stihla vypozorovat, co je nejčastějšími příčinami toho, že lidé trpí nadváhou či obezitou a vedou neustálý a někdy i celoživotní boj se svou váhou a nadbytečnými kilogramy tuku. Podle statistik Státního zdravotního ústavu České republiky mělo k roku 2011 více než 50% dospělých...

6.12. 2015

Vejce

Srpen 2015: Všichni ho známe a většina lidí ho konzumuje vědomě i nevědomě prakticky velmi často. Ano, slepičí vejce je jednou z nejzákladnějších ba i nejběžnějších potravin v naší výživě. Samostatně upravená vejce známe na všechny možné způsoby, ale i v pokrmech hrají svou roli. Vejce ve skryté formě můžeme najít v polévkách, těstovinách, knedlíkách, pečivu, buchtách, omáčkách, mase, oplatkách, dokonce i v cukrových polevách a krémech… Tak...

6.12. 2015

Šestero rad na pomoc normalizaci krevního tlaku

Červen 2015: Další díl seriálu o zdraví jsem se rozhodla věnovat tématu, který bude pro mnoho lidí aktuální, neboť vysokým krevním tlakem (arteriální hypertenzí) trpí v České republice v současné době přibližně 40% dospělé populace do 65 let. Podle mě číslo hodně vysoké a vím, že pokud by lidé přijali za své určitá opatření, tak by tak vysoké být ani nemuselo....

6.12. 2015

Cizrna

Červenec 2015: Cizrna (neboli římský hrách) se v posledních letech těší větší a větší oblibě. Je to luštěnina, o které už jste pravděpodobně slyšeli, ale už jste ji i ochutnali? Setkávám se s tím, že mnoho lidí nemá luštěniny rádo. I já to tak samozřejmě měla, ale jak se tak stává, během života se chutě člověka mění, a tak i já zažila přerod...

6.12. 2015

Jarní očista organismu pomocí bylinek

Duben 2015: V minulém dílu seriálu o zdraví a zdravém životním stylu jsme se zaměřili na to, jak restartovat tělo na jaře pomocí vhodně volených potravin. Zmínila jsem informace o dostatečném pitném režimu, o převaze rostlinných zdrojů potravin nad těmi živočišnými (zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, kvalitní oleje), přičemž z těch živočišných zdrojů vybírat především libové maso, zakysané mléčné výrobky a ryby....