Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
„Celozrnné“ pečivo jako marketingový tah?
Na začátku září jsem zažila zajímavé setkání, kdy jsem měla možnost spolu se studenty (nutričními terapeuty) v rámci jejich praxe vysvětlovat princip jedné z diet léčebné výživy pánovi, který léta pracuje jako pekař ve velké pekárně. Když jsme se dostali k tomu, že v rámci jeho doporučené diety by neměl jíst celozrnné pečivo, tak nám odvětil, že od té doby, co ví, co se do tzv. „celozrnného pečiva“ dává, tak to už nestrčí do pusy. To byla voda na můj mlýn – tahle informace mě totiž vůbec nenechala chladnou a chtěla jsem vše vysvětlit.
Pan pekař mi potvrdil, že to, čemu my běžně říkáme „celozrnné“ pečivo, je z velké části pečivo běžné, z mouky pšeničné, ve kterém najdeme dokonce tři „éčka“, přičemž jedno z nich je barvivo k navození krásné barvičky vyvolávající pocit, že kupujeme celozrnné pečivo. Čím mě šokoval ještě více, byla informace o tom, že co tak různě po výrobě pečiva zbývá (zbytky těst, starší pečivo) se do těst pečiva taktéž přidá. Pak se z toho vytvoří rohlík, obalí se v sezamu nebo lnu a hurá – máme celozrnný rohlík, který rázem stojí o několik Kč za kus více. Díky lepku obsaženého v pšenici, je pečivo krásně nadýchané a pro kupujícího velmi přitažlivé. Oproti tomu takový „obyčejný“ žitný chléb, který je chudák „jen ze 100% žita“, není pro kupujícího tak sexy, neboť nemá na povrchu semínka (takže přeci není celozrnný) a navíc je takový hutný a stojí i víc peněz. Ano, je hutný, protože žito obsahuje méně lepku, než pšenice, tudíž je to takový malý bochníček a ještě ke všemu za více jak 30Kč. Tak to pravděpodobně vidí neznalý člověk. Jak to vidím já? Bochník žitného chleba stojí sice přes třicet korun a je menší, ale za to je sytivější, tudíž ho nepotřebujete sníst tolik. Díky nižšímu obsahu lepku i šetrnější k trávicímu ústrojí a hladina krevního cukru po jeho konzumaci stoupá o něco pomaleji, a tak bude i lepší variantou pro lidi redukující hmotnost, sportovce či diabetiky. A rádoby celozrnný rohlík si doma také umím udělat – koupím si rohlík bílý a posypu ho semínky. Ušetřím cca 3Kč a 3 éčka.
Jak tedy u nebaleného pečiva poznat, zdali je opravdu z celozrnné mouky nebo je jen přibarvené? Popravdě? Špatně! Kolikrát totiž ani sama dle vzhledu nepoznám, jestli je to pečivo skutečně celozrnné nebo jen vyniká mistrovsky dobře napodobenou barvou celozrnného pečiva.
Moje tipy při výběru pečiva:
Šťastnou a chutnou volbu při výběru pečiva přeje
Martina Korejčková
nutriční terapeutka
online jídelníčky, redukční kurzy zde
www.martinakorejckova.cz
Komentáře nejsou povoleny.
Dobrý den, měla bych ještě jeden tip pro výběr pečiva – pokud je pečivo měkké, určitě není celozrné. Tak to také zmiňujete v článku.
Také jsem pracovala ve velké pekárně (tedy ne jako pekařka) a od pekaře znám také pár fíglů.
Například jsem si všimla, že si vybírá pro sebe vždy prasklý chléb. Naivně jsem si říkala jak majiteli šetří, že si vybírá „nepovedený“ bochník. Omyl! Vysvětlil mi, že prasklý chleba je ten nejlepší – je dobře propečený, přebytečná vlhkost z něj odejde a vydrží déle. Od té doby se snažím vybírat prasklý chleba, ale v obchodech ho jen těžko najdete – kupující prý ho nechtějí, takže prasklé chleby vrací. Bláznivý svět. Z dětství si pamatuji, že ta opečená prasklina na chlebu byla to nejlepší.
Děkuji za článek, hezké dny
Hezký den, děkujeme za tipy! Je pravda, že prasklý chléb je k vidění spíše v malých pekařstvích. 🙂
Hezké dny i Vám!