Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Jak jednoduše ozvláštnit klasický zeleninový salát? Doslova bombou do míchaných salátů může být zapojení červené řepy – naprosto jednoduché, staletí známé zeleniny, kterou znovu začínáme objevovat a v našich jídelníčkách používat. Například moje babička s dědečkem obhospodařují úžasnou zahrádku, kde pěstují červenou řepu už léta letoucí, ale nikdy jsem ji na našem rodinném stole nezaznamenala. Proč mají lidé zažito, že zeleninový salát je hlavně o rajčatech, salátu, okurce a paprice? Zkusili jste si do něj někdy nakrájet syrovou červenou řepu? Pokud ne, tak je to nejen barevná pastva pro oči, ale řepa zcela rozbije známou chuť míchaného salátu a udělá z něj nevšední chuťový zážitek.
Červená řepa je další z řady surovin, která v sobě skrývá množství zdraví prospěšných pokladů. Ať už budete přidávat řepu do pokrmů nebo si z ní uděláte čerstvou šťávu, zkuste ji zařazovat nejen v období, kdy se necítíte fyzicky dobře, ale i jako preventivní opatření. Pojďme se podívat, v čem nám může konzumace červené řepy pomoci:
Mám pro Vás ale ještě jeden tip, čeho si vážit na červené řepě. Neméně cenná je i řepná nať, která obsahuje taktéž karotenoidy, draslík, vitamín C a i železo, a tak ji můžete přidávat do polévek salátů či k masu. K tématu červené řepy Vám mimořádně prozradím recepty dva: na jednoduchý salát z červené řepy a cizrnovou pomazánku („hummus“) s červenou řepou.
Salát z červené řepy (2 porce):
Řepu a česnek očistíme, oloupeme a nastrouháme (nebo nasekáme v mixéru), osolíme a smícháme s cottage sýrem.
Cizrnová pomazánka s červenou řepou (4 porce):
Sterilovanou cizrnu scedíme, vložíme spolu s česnekem, olivovým olejem a červenou řepou do mixéru a rozmixujeme do hladké kaše. Dochutíme citrónovou šťávou, bílým jogurtem, solí, pepřem, římským kmínem a nasekanou řepnou natí.
Na trávení dejte si k ránu,
z červené řepy a jablka šťávu. 😉
Pěkné babí léto přeje Martina Korejčková
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz