Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Mnohdy, když se člověk přeorientuje na preferování zdravějších a kvalitnějších potravin nebo začne-li držet redukční formu stravy, popřípadě jen nechce dávat peníze za nesmyslné a nekvalitní výrobky, tak zjistí, že není zcela lehké se zorientovat v tom, jak, co a kolik toho nakupovat. Znám nesčetně osob v mém okolí, které velmi plýtvají potravinami a zakoupené potraviny hojně vyhazují, protože neodhadnou míru toho, kolik toho mají nakoupit kolik jídla navařit. Druhým protipólem jsou pak lidé, kteří v lednici o jídlo „nezavadí“, vždy když jí otevřou, zjistí, že jim lednička nic nenabízí. Jakou tedy zvolit „strategii“ nejen při nákupu potravin, ale i při samotném vaření (kolik toho uvařit), chcete-li v lednici stále mít na výběr a zároveň potraviny a navařená jídla nevyhazovat?
Mám pro Vás tip na jeden z mnoha přístupů v rámci nákupu potravin, který osobně preferuji. Principem je nákup potravin 1-2x týdně, aby člověk nestrávil v obchodech velké množství svého času a zároveň se mu nestalo, že nemá z čeho uvařit, udělat si snídani, svačinu atd. Nejlepší variantou je pak nákup čerstvých potravin každý den díky návštěvě farmářských obchodů. Ne každý má však takovou možnost, proto budeme brát v potaz, že většina obyvatel zatím stále realizuje větší rodinné nákupy v supermarketech.
Jak, kolik a co nakupovat:
Kolik toho navařit:
Dalším krokem je pak samotné vaření. Všimla jsem si, že někteří lidé, když jdou vařit, tak vaří často od oka a vůbec netuší, kolik porcí z toho nakonec bude. Na to mám pár skvělých tipů ve formě „normogramáží“. Tedy kolik počítat na jednu osobu množství surovin. Nejprve si tedy zjistěte, kolik lidí chcete jídlem nasytit (kolik porcí potřebujete). Jestli se chystáte vařit na dva dny, pak počet porcí zdvojnásobit apod. A nyní se dostaneme k tomu, kolik přibližně počítat gramů na osobu v syrovém stavu (nemáte-li tedy ode mě jídelníček na míru, kde jsou doporučená množství konkrétně přímo na Vás). Nutno podotknout, že to nejsou „přežírací porce“, ale porce střídmé – racionálního charakteru stravování:
Příklad v praxi…
Chystáte se připravit pro 4 člennou rodinu oběd (muž, žena a 2 menší děti) – například krůtí plátek s rýží a míchaným zeleninovým salátem. Zde jsou výsledné porce v syrovém stavu:
Moje doporučení neberte jako jediný správný návod, naopak, každému může fungovat něco jiného, jiné velikosti porcí atd., ale je pravda, že málokdy se u nás doma stane, že nějaké potraviny nebo navařené jídlo musím vyhodit. Anebo naopak, že bych otevřela ledničku a ta zela prázdnotou. 😊
Hezké dny a radost z vaření přeje
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti
Komentáře nejsou povoleny.