Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Tématem na snižování nadbytečného cukru ve stravě se poslední dobou věnuji více, než jiným oblastem. Jedním z důvodů je i to, že jsem se stala odbornou garantkou projektu NeMocCuku, (http://nemoccukru.cz/), kdy tato iniciativa s heslem „Méně cukru, více života“ má za cíl navýšit u lidí zájem o informace ohledně škodlivosti nadbytečného příjmu jednoduchého cukru a taktéž se snaží o snížení konzumace zejména slazených nápojů a jiných nadměrně sladkých výrobků, které díky vysoké energetické hodnotě přispívají k nárůstu hmotnosti, tedy k nadváze, obezitě a metabolickým onemocněním. Nejde o kritiku cukru jako takového, ale o upozornění na rizikové potraviny, které mohou být pro určité skupiny obyvatel problematické…
V jednom z předešlých článků – „Jak omezit chutě na sladké“, jste si mimo jiného měli možnost vypočítat, jaká denní dávka jednoduchých cukrů je pro Vás ještě optimální a jakými opatřeními se vyzbrojit v boji při zvládání chutí na sladké. A já pro Vás připravila ještě jeden tip, kdy jsem dala dohromady 5 nejoblíbenějších fit dezertů mě a mých klientů, na kterých se shodují, a kde hlavní roli hrají 2 suroviny – ovoce a ořechy. Ne vždy jsou tyto recepty zcela dietní záležitostí, ale je v nich radikálně sníženo množství jednoduchých cukrů, bílé mouky a mohu je doporučit jako alternativu svačiny například před pohybovou aktivitou.
Ořechy rozmixujeme v mixéru, přesypeme do mísy, poté v mixéru rozmixujeme datle, přisypeme k mletým ořechům, přidáme hořké kakao a v případě potřeby přilijeme sójové mléko. Připravíme si těsto a tvoříme kuličky, které můžeme obalit ve strouhaném kokosu.
Všechny ingredience smícháme (mimo ovoce), dáme do nízké koláčové formy, poklademe ovocem a pečeme při teplotě 160°C cca 25 minut.
Všechny ingredience smícháme a tvoříme malé či větší sušenky. Pečeme při 150°C asi
25 minut.
Jogurt smícháme s vejcem, olejem, moukou, třemi nastrouhaným ovocem a práškem do pečiva. Polovinu těsta vléváme do formy na muffiny, kdy do každého otvoru formy ještě vložíme papírovou formičku na muffiny. Poté do druhé poloviny těsta vmícháme lžíci hořkého kakaa a vlijeme do forem na světlou vrstvu. Pečeme při 180° asi 10 minut.
Veškeré suroviny na těsto rychle spojíme ručním mixérem. Vylijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 20 minut. Poté zalijeme krémem a dopečeme dozlatova. Po vyndání z trouby posypeme skořicí a mletými vlašskými ořechy.
Pokud Vám přišly tyto dezerty málo sladké, tak Vám doporučuji ochutnávání málo sladkých alternativ dezertů nevzdávat a cukr nepřidávat, neboť postupným snižováním cukru ve Vašem jídelníčku si příliš sladké chuti odvykáte a pokud tomu necháte čas, na nové varianty si zvyknete a budete tak moc ocenit chuť i dalších surovin obsažených v dezertu.
Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz