Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

Tipy na recepty na vánoční a silvestrovské období

Milí příznivci kvalitnějšího stravování, přináším Vám v tento kouzelný měsíc výjimečně jiný koncept mého článku. Namísto příběhu jsem zvolila tip na vánoční recepty – na fit varianty vánočního slaného a sladkého pečení. Osobně bych měla radost, kdyby lidé zapojovali do vánočního období recepty s nutričně kvalitími přísadami. Můžete se inspirovat následujícími recepty:

Špaldové perníčky (množství na 2 plechy)

  • 380g špaldové celozrnné mouky
  • 120g třtinového cukru
  • 2 vejce (+ 1 bílek na potření)
  • 50g změklého másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 2 KL perníkového koření
  • ½ KL skořice
  • citronová kůra z bio citronu

Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, med, koření, skořici a citronovou kůru. Poté přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a vytvoříme těsto, které necháme přes noc odležet v lednici. Vykrájené perníčky pečeme na plechu vystlaného pečícím papírem cca 10 minut při 170°C. Po vyndání z trouby ihned perníčky potřeme bílkem, aby se na nich vytvořil lesklý povrch.

Vanilkové rohlíčky ze žitné mouky

V míse smícháme mouku s ořechy, cukrem a špetkou soli. Přidáme změklé máslo a mléko. Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe několik hodin uležet. Poté z těsta tvoříme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíře a v předehřáté troubě na 160°C asi 8 minut. Po upečení případně rohlíčky obalíme v cukru (směs moučkového + vanilkového).

Ořechové hrudky

Všechny ingredience smícháme a tvoříme malé či větší sušenky. Pečeme při 150°C asi
25 minut.

Vánoční bezlepkový perník

Vejce vyšleháme do pěny. Asi hodinu namočené datle (cca 8 kusů) rozmixujeme na kaši, případně použijeme místo datlí med. Smícháme s vaječnou pěnou a přidáme bramborový škrob, kakao a perníkové koření. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Těsto nalijeme do formy a pečeme kolem 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

Cuketové chipsy

  • cuketa
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • strouhaný parmazán

Cuketu důkladně omyjeme a nakrájíme nožem nebo škrabkou na brambory na tenoučké plátky. Na plech dáme pečící papír a plátky vyrovnáváme na plech vedle sebe. Potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pak je pomalu pečeme v troubě na 120°C cca 40 minut. Ke konci pečení posypeme nastrouhaným parmazánem.

Fit mini chlebíčky

  • 2 celozrnné bagety
  • řepová pomazánka (Lučina smíchaná s 1ks nastrouhané červené řepy, solí, pepřem a špetičkou nastrouhané citronové kůry z BIO citronu)
  • 200g drůbeží šunky nakrájené na kolečka (90% + podílu masa)
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 2 červené papriky
  • 100g kozího sýru
  • nasekané vlašské ořechy na dozdobení chlebíčků

Celozrnné bagetky nakrájíme na kolečka, namažeme pomazánkou a ozdobíme dalšími surovinami podle chuti.

Pizza ze špaldové mouky

Těsto:

  • 100g nízkotučného tvarohu
  • 40g špaldové mouky
  • bílek
  • sůl

Na pizzu:

  • čerstvá rajčata nebo rajčatové sugo + prolisovaný česnek
  • bylinky (oregano, bazalka atd.)
  • mozzarella, tvrdý sýr, šunka, vejce…
  • polníček, rukola, kukuřice, paprika, cuketa, brokolice, žampiony, sušená rajčata atd.

Tvaroh pořádně rozmícháme se špaldovou moukou, bílkem a solí. Vzniklé těsto rozetřeme na pečící papír na plech. Dáme péct do rozehřáté trouby na cca 15 minut na 200°C. Na těsto rozložíme na kolečka nakrájená rajčata nebo rajčatové sugo, česnek, posypeme kořením a přidáme další ingredience dle chuti (mozzarellu, šunku, žampiony, rukolu, atd.). Poté dáme dopéct na cca dalších 10 minut.

Sýrové muffiny

  • 2 vejce
  • 100g mozzarelly
  • 100g chedaru
  • 1 malá lučina
  • sůl
  • 6 menších růžiček brokolice/květáku nebo je možné použít i sušená rajčata, papriku atp.

Nastrouháme mozzarellu a chedar najemno. Vejce vyšleháme a rozmícháme v nich lučinu se solí, pak přidáme nastrouhané sýry a promícháme. Hustší sýrové těsto vkládáme lžící nejlépe
do silikonových forem na muffiny, z nich pak jdou hotové muffiny krásně vyklopit. Do formiček dáme lžíci těsta, pak růžičku umyté brokolice (nebo jinou zeleninu), kterou zakryjeme druhou lžící sýrového těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° asi 20 minut dozlatova. Podáváme teplé i vychlazené.

Hezké Vánoce, do nového roku všechno dobré
a také chuť do aktivit směřující k péči o zdraví! 🙂

Jídelníčky na míru, online jídelníčky a redukční kurzy ZDE

Krásné dny přeje Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.