Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Milí příznivci kvalitnějšího stravování, přináším Vám v tento kouzelný měsíc výjimečně jiný koncept mého článku. Namísto příběhu jsem zvolila tip na vánoční recepty – na fit varianty vánočního slaného a sladkého pečení. Osobně bych měla radost, kdyby lidé zapojovali do vánočního období recepty s nutričně kvalitími přísadami. Můžete se inspirovat následujícími recepty:
Špaldové perníčky (množství na 2 plechy)
Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, med, koření, skořici a citronovou kůru. Poté přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a vytvoříme těsto, které necháme přes noc odležet v lednici. Vykrájené perníčky pečeme na plechu vystlaného pečícím papírem cca 10 minut při 170°C. Po vyndání z trouby ihned perníčky potřeme bílkem, aby se na nich vytvořil lesklý povrch.
Vanilkové rohlíčky ze žitné mouky
V míse smícháme mouku s ořechy, cukrem a špetkou soli. Přidáme změklé máslo a mléko. Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe několik hodin uležet. Poté z těsta tvoříme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíře a v předehřáté troubě na 160°C asi 8 minut. Po upečení případně rohlíčky obalíme v cukru (směs moučkového + vanilkového).
Ořechové hrudky
Všechny ingredience smícháme a tvoříme malé či
větší sušenky. Pečeme při 150°C asi
25 minut.
Vánoční bezlepkový perník
Vejce vyšleháme do pěny. Asi hodinu namočené datle (cca 8 kusů) rozmixujeme na kaši, případně použijeme místo datlí med. Smícháme s vaječnou pěnou a přidáme bramborový škrob, kakao a perníkové koření. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Těsto nalijeme do formy a pečeme kolem 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Cuketové chipsy
Cuketu důkladně omyjeme a nakrájíme nožem nebo škrabkou na brambory na tenoučké plátky. Na plech dáme pečící papír a plátky vyrovnáváme na plech vedle sebe. Potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pak je pomalu pečeme v troubě na 120°C cca 40 minut. Ke konci pečení posypeme nastrouhaným parmazánem.
Fit mini chlebíčky
Celozrnné bagetky nakrájíme na kolečka, namažeme pomazánkou a ozdobíme dalšími surovinami podle chuti.
Pizza ze špaldové mouky
Těsto:
Na pizzu:
Tvaroh pořádně rozmícháme se špaldovou moukou, bílkem a solí. Vzniklé těsto rozetřeme na pečící papír na plech. Dáme péct do rozehřáté trouby na cca 15 minut na 200°C. Na těsto rozložíme na kolečka nakrájená rajčata nebo rajčatové sugo, česnek, posypeme kořením a přidáme další ingredience dle chuti (mozzarellu, šunku, žampiony, rukolu, atd.). Poté dáme dopéct na cca dalších 10 minut.
Sýrové muffiny
Nastrouháme mozzarellu a chedar najemno. Vejce vyšleháme a rozmícháme v nich lučinu se solí, pak přidáme nastrouhané sýry a promícháme. Hustší sýrové těsto vkládáme lžící nejlépe
do silikonových forem na muffiny, z nich pak jdou hotové muffiny krásně vyklopit. Do formiček dáme lžíci těsta, pak růžičku umyté brokolice (nebo jinou zeleninu), kterou zakryjeme druhou lžící sýrového těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° asi 20 minut dozlatova. Podáváme teplé i vychlazené.
Hezké Vánoce, do nového roku všechno dobré
a také chuť do aktivit směřující k péči o zdraví! 🙂
Krásné dny přeje Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti