Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Mým zaměřením výživového poradenství jsou i sportovci, kteří chtějí přirozeným způsobem upravit stravu při sportu. Proto můj dnešní díl „Příběhů z nutriční poradny“ bude věnován právě aktivním sportovcům, ať již rekreačním sportovcům, tak i těm výkonnostním.
U sportovců pozoruji dvě zásadní skupiny v souvislosti se stravováním – jeden tábor se o výživu zajímá, protože sport a vhodná strava jsou dva neodmyslitelně spolupracující celky, které si napomáhají k lepším výkonům, regeneraci, zabránění únavě, podpoře nárůstu svalové hmoty nebo naopak udržení štíhlé postavy (záleží na typu sportu). Tito sportovci dodržují určité zásady stravy při sportu, dbají na to, co jedí a někteří využívají i různé sportovní doplňky (vitamíny, proteiny, aminokyseliny a další).
Druhou skupinkou jsou ti, kterým chci věnovat tento článek – sportovci, kteří zatím na stravu tolik nehledí, protože v zásadě nejsou vedeni k souvislosti, že sport bez vhodné formy stravování je jako auto bez pohonné hmoty. Nejčastěji vídám tyto typy sportovců mezi fotbalisty, hokejisty, ale i mezi rekreačními sportovci všeho druhu.
Když jsme s Petrem po tomto povídání o jeho stravovacích návycích přešli k měření celkového tělesného složení, zjistili jsme, že krom lehké nadváhy se v Petrově těle vykazuje nedostatek svalové hmoty na celkovou hmotnost, kterou aktuálně měl, a to i přes jeho sportovní nasazení, posilování a zpevňování těla při suché přípravě. Je to z toho důvodu, že v reakci těla stále platí dvě zásadní rovnice:
… Po Petrovu „zásahu“ do jídelníčku se postupně začala měnit jeho tělesná konstituce – zhubnul tuk a osvalil tělo dle svých představ. A co k tomu vedlo? Nastavení jídelníčku přímo na něj, kdy přestal mít nadbytek energie, která se mu pak formovala v podkožní tuk a naopak zkvalitnění stravy, jež přinesla lehký nárůst svalové hmoty a dostatek energie. Z jídelníčku vyřadil slazené cereálie, nekvalitní sportovní proteinové tyčinky a sušenky, omezení české kuchyně v jídelně, zredukování počtu piv, vyloučení párků, hermelínů a baget. Naopak zařadil sypané müsli, vločky, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, polotučné sýry, šunku, ryby, ovoce a zeleninu, kvalitní sportovní tyčinky a v jídelně také začal preferovat jídla odlehčená od tučných mas, smetanových omáček, smažených pokrmů a kynutých knedlíků. Změny ho nijak nezatížily, naopak, pochvaloval si, jak se cítí lépe, pohybuje se rychleji na ledě, je bystřejší, po trénincích či zápasech je méně unavený a jeho svaly regenerují rychleji…
Uvědomění na závěr? Správně „nastavená“ strava dle konstitučního typu člověka a charakteru sportu patří dle mého do základních potřeb každého sportovce a jsem ráda, pokud vidím, že je sportovec k těmto základům veden sportovním klubem, oddílem či trenérem, protože trenér (a rodič samozřejmě) je ten, kdo by měl vést sportovce nejen v rámci dobré sportovní přípravy, ale i ve stránce výživy, svalové kompenzace a i v oblasti psychologie sport. Jsou trenéři, kteří vynikají všemi aspekty, ale jsou trenéři, kteří si na oblasti, ve kterých nenesou jistotu, přizvou na pomoc další odborníky, což je další skvělá varianta.
Důležitou věc vnímám v apelaci klubů na místní bufety, které často na svých stadionech mají, aby nabízely sportovcům i jiný druh jídel než jsou párky v rohlíku, klobásy a sladkosti. Mám však pocit, že tohle změnit, ještě nějakou chvíli potrvá, proto je důležité, aby každý sportovec začal především v první řadě u sebe.
Krásné dny přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí