Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Dnešní téma článku „Příběhů z nutriční poradny“ je věnováno tomu, jak si během dne přirozeně regulovat stravu a jídlo, aby se člověk dlouhodobě cítil dobře, nepřejídal se, nehladověl, měl dostatek energie a v případě, že už se mu podařilo něco zhubnout (například jako mým klientům, kteří si přejí svou hmotnost redukovat), tak aby se kila tuku zase nevracely zpátky. S mnoha mými klienty procházíme cestou, kdy v prvotní fázi najedou na jídelníček, který jim sestavím na míru, nicméně postupem času je velmi žádoucí, aby se jídelníček stal již jen jakousi berličkou, protože ideální je, pokud se lidem podaří i třeba díky jídelníčku najít způsob stravování, kdy už jídelníček vesměs nepotřebují a stravují se „lépe“ již přirozeně. Pak se vhodnější forma stravování (která může být pro každého člověka naprosto odlišná) stává spíše intuitivní záležitostí.
Protože řekněme si na rovinu, kdo by se chtěl celý život stravovat podle nějakého plánu – vždyť jídlo je potřeba, radost a také je velmi proměnlivé každým dnem podle našeho aktuálního žití. Proto považuji za tak důležité osvojit si zdravější formu stravování tak, aby se to stalo ideálně novým životním stylem a „hřešení“ v jídle nebylo na denním pořádku, ale spíše jakési momentální a příležitostné uspokojení chutí a aktuálních potřeb těla.
Obvykle totiž máme nějaké zažité režimy, ve kterých už víme, co jíst a co nám funguje – už třeba víme, jak se stravovat v pracovní den, co si vybírat, jak jídlo poskládat atp.; nebo už víme, jak se stravovat naopak ve dnech volna.
Nejvíce ale lidé řeší ty jiné situace – například oslavy, grilovačky, posezení s přáteli, dovolené, služební cesty, výlety, různorodost pracovního režimu apod. Na tyto příležitosti pak přichází časté dotazy – jak se stravovat, aby se mi zhubnutá kila nevrátila/nepřejídal(a) jsem se/nezaplácaval(a) jsem chybějící energii sladkostmi atd…??
Jenže po tomto „učesaném“ pracovním týdnu přišel víkend – různá doba vstávání, výlety, aktivity s dětmi, posezení s přáteli, návštěvy u příbuzných, narozeninové oslavy…, což mělo za následek naprostý „nerežim“. V zásadě to ale zažívá většina lidí, takže se nejedná o situaci ani nijak výjimečnou či netypickou. Bylo jasné, že se paní Sylva v první řadě musela sžít s myšlenkou, že je to prostě tak, že i přes dobrý pocit, který měla ze svého stravování přes týden, pak nastane víkend, který jí do organizovaného stravování přinese naprostý vítr, a že je tím pádem zbytečné, se tím stresovat a dělat si výčitky svědomí například z toho, když jí tchýně u nedělního oběda naservíruje rajskou s knedlíkem.
Východiskem pak bylo probrání těchto situací, kdy jsem jí předala několik rad, jak víkendové stravování lépe zvládat. Mezi těmito tipy, které paní Sylva praktikovala, bylo například:
Uvědomění na závěr: život není statický a proto ani nelze předpokládat, že naše stravování bude dennodenně ideální, to absolutně ne. Nicméně by tohle vědomí nemělo sloužit jako alibi k tomu, že budeme jíst velmi nezřízeně, přejídat se či celé dny mít „cheat day“. Naopak, když už vědomě jíte něco, co máte pocit, že není pro Vaše zdraví či postavu zcela ideální, alespoň nepřikládejte pod kotel této situaci ještě případnými výčitkami svědomí. Jistě se více vyplatí jíst menší množství a menší porce, avšak za cenu vyšší kvality jídla, delšího chuťového požitku a vychutnávání si „zakázaného ovoce“. Teprve když máme dobrý pocit jak PŘED, BĚHEM, tak i PO konzumaci jakéhokoliv jídla, pak až v tomto okamžiku může dané jídlo přinést tělu ten správný užitek (a nebo mu tolik neuškodit :-)).
Krásné dny přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti