Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Duben 2016:
Jarní měsíce vzbuzují v mnoha lidech touhu po detoxikaci organizmu a odlehčení jídelníčku po intuitivním výběru hutnějších potravin v období zimy jako jsou tučnější potraviny a pokrmy s delší dobou trávení. Jako by v nás byla zakořeněná představa jara s odlehčením jídelníčků po zimě. Lidem, kteří se stravují racionálně po celý rok, většinou tahle spojitost odpadá – jsou zvyklí na kvalitní výběr potravin a jídel neustále. 🙂 Každopádně mohu téměř komukoliv (kdo nemá problém s trávením či jinými obtížemi, které by vylučovaly tuto potravinu do jídelníčků zařazovat) doporučit naprosto prostou, ale tak skvělou potravinu pro naše zdraví, jako je bílý jogurt.
Jogurt je znám už od pradávna nejen jako potravina, ale i jako léčivý produkt na vnější použití na lehké popáleniny nebo jako vyživující a zjemňující faktor naší kůže (například v podobě pleťové masky).
Pro co si můžeme jogurtu cenit v oblasti našeho zdraví a stravování? Takže:
1.) je cenným zdrojem vápníku pro naše kosti, zuby a svaly – v kelímku (150g) bílého jogurtu je obsaženo kolem 200mg, což je ¼ průměru doporučené denní dávky (800mg).
2.) Obsahuje kvalitní bílkoviny, které potřebujeme pro tělesný růst, stavbu svalů, obranyschopnost organismu, produkci hormonů, enzymů a celkový tělesný rozvoj.
3.) Probiotické a jogurtové kultury příznivě působí na sliznici střeva, a pokud víte, tak naše střevo je jedním z nejdůležitějších orgánů, ve kterém se nachází imunitní buňky důležité pro zmiňovanou obranyschopnost organismu. Tyto kultury podporují rovnováhu mezi „hodnými“ (laktobacily) a „zlými“ bakteriemi ve střevě.
4.) Působí preventivně, ale i léčivě na onemocnění střev, záněty močového měchýře či kvasinkové infekce nebo se hodí po užívání antibiotik pro vyrovnání střevní mikroflóry. Antibiotika jak se ví, ničí nejen patogenní bakterie, ale i ty „hodné“, které osidlují tlusté střevo.
5.) Je vhodnou každodenní potravinou při redukční formě jídelníčku, pro kojící ženy, pro diabetiky, sportovce, děti, ale i starší osoby. Takže skoro pro všechny lidi. 🙂
Vše zmíněné ale platí u kvalitních jogurtů! Při koupi bílého jogurtu dbáme na tato kritéria výběru:
Den před podáváním tohoto pokrmu si kuřecí prsa omyjeme, osolíme, opepříme a naložíme do jogurtu smíchaného s olejem. Necháme odležet v lednici do druhého dne. Olej s jogurtem způsobí zkřehnutí masa. Druhý den si vyložíme pekáč pečícím papírem a naložená kuřecí prsa obalíme v kukuřičné polentě smíchanou s rozšlehaným a osoleným syrovým vajíčkem a dáme péct v přikrytém pekáči do trouby předehřáté na 200°C. Ke konci pečení můžeme poklop odstranit a nechat vytvořit krustu. Podáváme s bramborovou kaší. Tento recept je bezlepkový, neboť kukuřičná polenta je přirozeně bezlepkovou potravinou.
Není informací raritní,
že jogurt je vápníku zdroj kvalitní.
Martina Korejčková
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz