Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Protože je tato doba výjimečná, a tak i já Vám na začátku prvních jarních dní přináším mimořádný článek o tom, jak se z pohledu nutriční terapeutky dívám na podporu přirozené imunity prostřednictvím stravy, popřípadě pomocí kvalitních přírodních doplňků stravy. V tomto článku bych Vám tedy chtěla dát konkrétní doporučení, které můžete dle Vašich potřeb začít hned praktikovat a pomoct tak své přirozené odolnosti posílit svoje funkce a to nejen v boji proti virům, ale i v otázce vlivu stravy na naši náladu, neboť dnes již není překvapujícím faktem, že to, co jíme, ovlivňuje i naše psychické rozpoložení.
Z počátku bych rovnou chtěla upozornit na to, že odolnost člověka zdaleka není posilována jen stravou, takže pokud byste se rozhodli zaměřit se jen na stravu či zobání doplňků stravy, tak to nemusí být funkční řešení. Odolnost člověka je ovlivněna krom stravy také kvalitou a délkou spánku (doporučení: 7-8 hodin spánku), naší psychickou zátěží, rovnováhou mezi prací a odpočinkem, péčí o mezilidské vztahy, péčí o sebe – své tělo, duši a mysl, péči o naší zdravotně-orientovanou zdatnost a kondici (každodenní přiměřený pohyb) atd….
Osobně si myslím, že v této době každý pozná, jak je důležité pečovat o sebe průběžně a dlouhodobě – o svoje zdraví, přiměřenou tělesnou hmotnost, práci, vztahy, myšlenky, emoce, finance, volnočasové aktivity… V některých oblastech se nám to nevyjeví vůbec a v jiných oblastech se nám naopak objeví více to, kde jsme průběžnou péči zanedbali.
V tomto článku se zaměřím tedy jen na konkrétní doporučení a moje osobní tipy týkající se stravy – jak můžeme pomocí stravy a přírodních doplňků stravy podpořit naši přirozenou obranyschopnost.
Pojďme si shrnout ty nejdůležitější činitele, na které se potřebujeme zaměřit:
1.) Potřebujeme přijímat optimální množství vitamínu C, zinku a vitamínu D, protože tyto látky spolupůsobí jako protivirový činitel.
2.) Potřebujeme mít funkční střevní mikrobiom, neboť ve střevech se vyskytuje největší část naší slizniční imunity. K tomu je potřeba jíst mimo jiné dostatek vlákniny, přirozených probiotik a „čistou“ stravu (potraviny a jídla s co nejmenším zastoupením přídatných látek – konzervantů, barviv, aromat, stabilizátorů, zvýrazňovačů chutí, plnidel, dochucovadel, soli, cukru, umělých sladidel atd.). Zaměřte se tedy na:
Matcha prášek – zelený čaj
Moringu (doporučuji z HerbAndMe)
Zelený ječmen a chlorellu (např. od Green ways – odkaz je na kontaktní osobu, která Vám s výběrem poradí)
Mořské řasy – spirulina, nori, wakame…
3.) Potřebujeme se zbavit chronického zánětu v těle protizánětlivou stravou – preferovat protizánětlivé potraviny, eliminovat prozánětlivé potraviny a srovnat poměr omega-6 a omega-3 nenasycených mastných kyselin.
4.) Přijímat potraviny s potencionálním dopadem na náš psychických stav a náladu – hořčík, tryptofan a vitamíny skupiny B.
Pokud si přečtete článek víckrát, pak uvidíte, že určité potraviny se neustále opakují v mnoha bodech, jsou tedy vhodnou volbou, na jakých základech každodenní douhotrvající jídelníček stavět. Bohužel, značná část populace nemá stravu založenou neustále zmiňovaném ovoci, zelenině, oříškách, semínkách a obecně na základních potravinách nebo minimálně zpracovaných potravinách. Vezměte tento článek jako zpětnou vazbu vašeho aktuálního stravování a osobně doporučuji zapracovat na svojí odolnosti na vlastní zodpovědnost a nespoléhat jen na očkování proti covidu nebo na naše lékaře a kapacitu nemocničních zařízení. I v této oblasti Vás ráda podpořím.
Hezké dny a budujme svou odolnost!
Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti