Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Datle
Minulý díl jsem věnovala naklíčeným luštěninám, obilovinám a semínkům, kdy jsem na konci článku zmínila recept na podzimní smoothie se sušenými datlemi, což mi plynule dovoluje navázat dnešní zmínkou právě o datlích.
Mnoho z nás má datle spojené s předvánočním časem kvůli obchodníkům, kteří je v tomto období zařazují do své nabídky vánočních potravinových produktů. Já to tak nemám, neboť datle mají u mě v kuchyni vyhrazené místo v šuplíčku po celý rok v sušené formě, kterou tady v Čechách seženeme nejsnadněji, i přesto, že čerstvé datle obsahují méně kalorií, cukru, avšak více vitamínu C.
Čerstvé datle 100g = 160kcal/677kJ
Sušené datle 100g = 280kcal/1176kJ
Datle jsou cizokrajné ovoce, pochází z oblasti Blízkého východu, kde rostou už tisíce let a v těchto místech představují jednu z klíčových plodin. Pěstují se v teplých a suchých pásmech, tedy například v Tunisku, Egyptě, Maroku, Indii, Iráku, Kalifornii, na Kanárských ostrovech… Jako téměř každá potravina mají i sušené datle své klady, ale i zápory. Troufnu si však tvrdit, že příznivé vlastnosti a účinky převládají:
Nevýhody sušených datlí:
Na závěr mám pro Vás na suroviny nenáročný sladký recept, a pokud očekáváte návštěvu, zapomeňte jednou na bábovku a dopřejte i hostům trochu jiný moučník – banánovo-datlové muffiny (bez mouky a přidaného cukru i tuku):
Datle si necháme na pár minut namočené ve vodě, aby zvláčnily, poté je usušíme a nakrájíme na kousíčky. Oddělíme si žloutky od bílků. Banány rozmixujeme v mixéru do kaše, přimícháme žloutky a pokrájené datle. Z oddělených bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Naléváme do silikonových formiček na muffiny a poté pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180°asi 20 minut.
Energii na fyzickou námahu v datlích hledejte
a únavě těla tak prostor nedejte.
Hezký listopad přeje Martina Korejčková
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz