Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

nuts-511492_640

Září 2015:

Když jsem přemýšlela o potravině, o které bych napsala tentokrát, prolétlo mi hlavou mnoho potravin, ale samotnou mě nejvíce zaujala myšlenka Vám nabídnout několik informací o ořechách. Sama je považuji za jednu z nejúžasnějších a nejzdravějších skupin potravin.

Potravinový trh nabízí i v České republice široký záběr druhů, ať již všeobecně známé vlašské, lískové a pistáciové ořechy, mandle, kešu, ale i méně tradiční druhy jako para ořechy, makadamové a piniové, které také můžete vyzkoušet. Naopak Vás možná překvapí, že takové arašídy (z rostliny podzemnice olejné) nepatří do skupiny ořechů, ale do luštěnin.

A proč je vhodné se na konzumaci těchto plodin zaměřit? Protože ořechy obsahují vysoký obsah hořčíku, železa, selenu, zinku, fosforu, mědi a manganu a jsou bohaté na lecitin, vitamin E a vitaminy skupiny B. V lískových a vlašských oříškách se vyskytuje množství vápníku, v mandlích zase najdeme spoustu hořčíku. Dále se v nich skrývá množství kvalitních bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. V konečném důsledku nám tedy ořechy zlepší funkce mozku, nervů, svalů, srdce a cév, pomohou zapracovat na lepších hodnotách celkového cholesterolu, také vyživí pokožku, vlasy, nehty, kosti a kvůli obsahu antioxidačních látek (vitamín E, selen) podpoří ochranu organismu před rakovinou. Tyto zmíněné účinky jsou však připisovány nepraženým a nesoleným ořechům.

Ořechy jsou též vhodné pro neobézní diabetiky, protože i přesto, že obsahují sacharidy (=cukry), tak se vstřebávají v těle pomalu a hladinu krevního cukru zvyšují pozvolna.

Ovšem jako každá mince má dvě strany, stejně tak je tomu u ořechů. Ořechy jsou blahodárnou potravinou, ale i ony mají podle mého názoru čtyři specifické nevýhody:

1.) jsou častou alergizující potravinou

Není vzácností, že mnoho lidí nemůže ořechy konzumovat kvůli nebezpečné alergické reakci po požití ořechů.

2.) pro lidi trpící onemocněním trávicího traktu nejsou povětšinou kvůli jejich horší stravitelnosti organismem tolerovány

Například při žlučníkových a žaludečních obtížích, střevních zánětech, divertikulóze (=výchlipky ve stěně střeva, kde se mohou nedokonale strávené zbytky ořechů zachytit a poté zanítit), při onemocnění slinivky břišní a dalších onemocněních nejsou ořechy ke konzumaci doporučovány.

3.) mají vysokou energetickou hodnotu

Další důležité upozornění. Pokud máte oříšky rádi jako svačinku či jako neodmyslitelnou součást oslav či posezení, mějte na paměti, že 100g ořechů obsahuje asi 60% tuku a jejich energetická hodnota na 100g se pohybuje od 2500 – 2800kJ v závislosti na druhu. Snědením pytlíčku ořechů si tedy žena vyčerpá přibližně 1/3 svého doporučovaného denního energetického příjmu z potravy.

4.) mohou být napadeny plísněmi, které dělají jinak z velmi zdravé potraviny potravinu toxickou

Důležité je proto i upozornění na sladování oříšků, neboť kvůli vysokému obsahu tuků mají schopnost žluknout, proto je dobré je skladovat při pokojové teplotě v délce max. 4 měsíce. Namleté ořechy by se však měly konzumovat hned nebo uložit do lednice a spotřebovat do několika dnů.

Poslední odstavec článku bych ráda věnovala Vám, čtenářům, kterým už přestalo bavit si na pečivo mazat pomazánková másla, margaríny, stolní másla či sýry stále dokola. Pokud si vyzkoušíte můj následující recept, zaručuji Vám, že si ho z velké pravděpodobnosti zamilujete stejně jako já. Jedná se o domácí arašídové máslo. Sice jsem se zmínila o tom, že arašídy nepatří do skupiny ořechů, ale do luštěnin, ale ochudit Vás o tento recept, by byl hřích. Nejen recept vypadá jednoduše, ale i samotná příprava je naprosto banální a zvládne ji opravdu každý.

Domácí arašídové máslo:

  • 200g nepražených nesolených arašídů (nejlépe v BIO kvalitě, protože takovéto arašídy mají menší pravděpodobnost, že budou napadeny nebezpečnými plísněmi)
  • kvalitní olej lisovaný za studena (olivový, řepkový, lněný… – výběr oleje dodá máslu
    i specifickou chuť)
  • sůl

Arašídy vysypeme do mixéru a mixujeme asi 2 minuty. Z arašídů se začne uvolňovat olej a bude vznikat hustá hmota. Tuto hmotu stačí naředit olejem lisovaným za studena, jen mírně dosolit, znovu nechat chvilku mixovat a celou směs tak promíchat. Hotové máslo si přendáme do uzavíratelné nádoby a v tenké vrstvě mažeme na pečivo, knekebroty či ho můžeme použít jako pojidlo různých nepečených dobrot či jako náplň do vánočního cukroví.

Nejzáludnější věc nakonec možná bude spočívat v tom, že chvíli potrvá, než naleznete nepražené, nesolené a nejlépe i BIO arašídy, protože i pro mě to byl trochu oříšek. Výsledek však stojí za to. Nakonec – namažete-li si pečivo namísto pomazánkovým máslem máslem arašídovým, docílíte i téměř nulového obsahu cholesterolu ve vaší svačince a naopak uděláte krok dopředu ke zdravějšímu jídelníčku.

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.