Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Ve své nutriční poradně se hojně setkávám s jevem, který v pravidelném pojetí našemu zdraví a naší tělesné hmotnosti absolutně nesvědčí. Jedná se o přejídání. V mém dalším příběhu z nutriční poradny bych se chtěla věnovat především večernímu přejídání. Respektive mám pro Vás jeden velmi účinný tip, který pomáhá večernímu přejídání zabránit a zásadně ho eliminovat. Tento tip Vám pomůže jak v hubnutí, ve zlepšení zažívání, tak i emočně, neboť vidím často nešťastné tváře lidí, kteří přiznávají večerní přejídání, a jaké jim to dělá starosti, protože někdy jsou to stavy, které lze jen těžko kočírovat a zvládat.
Pojďme se tedy podívat na jeden „Příběh z nutriční poradny“, na příběh paní Ivany, které přibývaly vrásky na tváři z toho, že nezvládala své večerní ataky na jídlo, čímž jí také postupně přibývaly kilogramy na celkové hmotnosti. Tento proces se nám podařilo zastavit především jedním obyčejným, ale účinným opatřením…
… Toto opatření se bude líbit nejen těm z Vás, kteří se potýkáte s obdobnou situací jako paní Ivana, ale i těm z Vás, kteří jste svým přirozeným biorytmem spíše večerní sova a máte tak přirozeně největší hlad a chuť k jídlu k večeru. (Více o rozdílu mezi stravováním sov a ranních ptáčat si přečtěte v mém z předchozích článků zde).
Paní Ivana byla také tip večerní sovičky. Jednoduše řečeno – pokud mohla, ráda si ráno přispala, brzké velké snídaně jí dělaly problém, obvykle měla dopoledne malou chuť k jídlu a značná část chutě na jídlo přicházela až s poledním jídlem. Večer už pak jedla naopak doslova nezadržitelně. Ale pěkně všechno od začátku…
… Paní Ivana mě vyhledala s přáním být jí „při ruce“ při jejím hubnutí a rovnou přiznala, že si je vědoma toho, že má problém večer zvládat stavy přejídání. Paní Ivana pracovala v jedné velké korporaci, kde její pracovní doba začínala v 6:30 a končila kolem 15:30. Její stravní režim startoval kolem osmé ráno, kde si v práci dávala obvykle menší porci obloženého pečiva/chleba, nezapomínala ani na kus ovoce či zeleniny a kávu s mlékem. Obědy měla pevně dané v 11:00, kdy navštěvovala firemní kantýnu, kde si mohla vybrat ze 3 jídel. Polévky si nedávala. Před koncem pracovní doby snědla obvykle už jen kousek ovoce. Po příjezdu domů z práce kolem čtvrté hodiny se vrhla na domácí práce a jiné povinnosti, které měla v domácnosti. Když byla zabraná do práce, tak si hlad neuvědomovala, jenže když měla doma hotovo a začala si zase uvědomovat sama sebe, tak kolem šesté hodiny večer už na ní přišel takový hlad, že si začala připravovat večeři. U nich doma bylo obvyklé, že večeře probíhaly vesměs „studenou formou“, takže obložené pečivo, vajíčka na různé způsoby, pomazánky, sýry, uzeniny apod. A tady byl zásadní zlom.
Paní Ivana se mi svěřila, že v tento okamžik se nemůže dosytit, a i když sní to, co si k večeři nandá a připraví, tak pak ještě minimálně do osmi večer chodí a ujídá, ulamuje a uždibuje. Cokoliv. Kousek pečiva, tu kousek sýra, kolečko klobásy, kostičku čokolády, hrst oříšků, lžičku medu, nutelly, zase kousek sýry, pak kus ovoce atd. atd. Takové praktiky jí ale přinášely krom přibývajících kil i výčitky svědomí, zlost na sebe samu, ztrápenost při pohledu do zrcadla a slzy, když se postupně přestávala vejít do svého oblečení.
Po našem prvotním setkání jsme se tedy domluvily na následujících opatření, přičemž dle mého jedno z nich bylo pro paní Ivanu rozhodující…
Největší radost paní Ivaně udělalo to, že krom toho, že už po prvním měsíci začala pociťovat úbytky centimetrů na tělesných proporcích, tak se také velmi výrazně eliminovaly večerní nájezdy na jídlo! Už nechodila neustále něco ujídat a uzobávat a večeři už jako dříve nejedla překotně, ale jen s malým hladem po snězení velké svačiny a zavedení pohybové aktivity.
Uvědomění na závěr:
Abych řekla pravdu, čím déle pracuji jako (jednoduše řečeno) poradce pro stravování, tak vidím, jak moc je důležité odhalit ty zásadní body během dne, které mohou lidem hatit jejich předsevzetí, plány a vize ohledně zlepšování stravování nebo formování postavy. Na druhou stranu, někdy stačí opravdu málo. Někdy postačí udělat pár změn, které budou mít ale dalekosáhlý dopad. Pokud se necítíte na to, dělat ve stravování velké skoky, pojďte udělat pár malých kroků díky mému léty ověřenému bezplatnému online programu Za 30 dní k lepšímu stravování. Po registraci každý druhý den obdržíte email s tipem, který můžete zavést ve svém jídelníčku. Během 30 dní tak máte 15 malých milých zvyků, které Vám můžou pomoct ve zlepšení stravování a navést na cestu formování postavy pomocí vhodnější formy stravování.
Hezké dny v novém roce plné zdraví a radosti přeje
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti