Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Česnek – léčivý zázrak v kuchyni
(+ recept na bramborovo-cuketový koláč s česnekem)
Jedni ho milují, druzí „nesnáší“. Já osobně patřím do první skupinky, ovšem moje práce s lidmi mě nutí s jeho širokým využitím brzdit, i když bych ho nejraději dávala do všech jídel, polévek, pomazánek i salátů – takovou oblibu má u mě. 🙂 Naopak je ale i vysoké procento lidí, kteří ho z důvodu špatného trávení či nějakého zdravotního omezení nemohou konzumovat, popřípadě pouze jen v malém množství. Jsou to například lidé s onemocněním žaludku, žlučníku, střev či slinivky břišní, popřípadě osoby, které užívají lék na ředění krve (warfarin). Takže ti, kteří ho tráví a snáší dobře, by ho rozhodně měli volit už jen například kvůli tomu, že nám pomůže od nadměrného solení pokrmu, neboť jeho výrazná chuť dovoluje použít menší množství soli a dalších kořenících přípravků.
Česnek je jedním z prvních rostlinných zdrojů, který se hojně využíval a stále využívá jako nejrozšířenější léčivá plodina v léčitelství na celém světě. Vždyť i římští vojáci si vkládali stroužky česneku mezi prsty na nohou, aby zabránili vzniku kožních infekcí, se kterými se pochopitelně často setkávali, protože se už od pradávna ví, že česnek je známý především pro své antibakteriální účinky – říká se mu tzv. „přírodní antibiotikum“. Za nejcennější látku v česneku považujme „allicin“, jde o sirnou sloučeninu, která dodává česneku charakteristickou výraznou vůni a chuť. Nejúčinnější formou, která zajistí allicinu své účinky, je jíst česnek syrový a podrcený, nastrouhaný nebo nakrájený. Pokud ale česnek vystavujeme ohřevu v mikrovlnné troubě nebo ho smažíme, jeho obsah této sirné sloučeniny rapidně klesá. Ale nyní už se pojďme podívat na jeho možný pozitivní zdravotní přínos, pokud zvolíme vhodnou technologickou úpravu:
Pokud byste chtěli využívat účinků česneku a neovlivňovat své okolí jeho syrovou konzumací, můžete vyzkoušet kapsle formou potravinového doplňky s obsahem sušeného česneku.
A protože se česnek hodí v našich kuchyních opravdu k širokému spektru využití, já mám pro Vás tentokrát tip na bramborovo-cuketový koláč dochucený česnekem:
Cuketu, brambory a česnek očistíme, oloupeme a nastrouháme (cuketu nahrubo a česnek s bramborami najemno), přidáme rozšlehané vejce, mouku, pokrájenou šunku a dochutíme sušenou majoránkou, solí a pepřem. Těsto vlijeme do koláčové formy, kterou jsme si vystlali pečícím papírem a jemně potřeli olivovým olejem. Pečeme při 200° dokud nejsou suroviny dostatečně propečené. Tento koláč můžete servírovat jako večeři společně s miskou salátu. Svou chutí je podobný smaženým bramborákům. A co si zapamatujte na závěr??
Jsou připisovány od věků,
léčivé účinky česneku.
Hezký měsíc srpen přeje Martina Korejčková
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz