Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

Sdílejte, sami vkládejte
nebo se inspirujte fit recepty
ve facebookovém projektu "Lidé lidem: recepty"

6.12. 2015

Dýně

Říjen 2015: Také jste si všimli, že v posledních letech je dýně v našich obchodech velmi dostupnou záležitostí a pyšní se velké oblibě? Sama se vždy těším na podzimní období, kdy je „dýňová sezóna“ a tuto skvělou potravinu seženete i za velmi příznivou cenu. Dýně neboli tykev, se dá použít jako dekorační prvek, kdy existují i okrasné dýně nebo si jistě vybavíme...

6.12. 2015

Konzumace alkoholu z několika úhlů pohledu

Srpen 2015: V minulém díle tohoto seriálu jsem se v článku s názvem „Ke štíhlé postavě se člověk musí projíst a prochodit“ věnovala tomu, co si myslím, že co stojí za tím, proč lidé nejčastěji přibírají na tělesné hmotnosti, tuku a proč se jim nedaří i přes snahy zhubnout. Jedním z důvodů byl i příjem alkoholu. Pojďme se podívat na konzumaci alkoholu trochu jinýma očima než...

6.12. 2015

Ořechy

Září 2015: Když jsem přemýšlela o potravině, o které bych napsala tentokrát, prolétlo mi hlavou mnoho potravin, ale samotnou mě nejvíce zaujala myšlenka Vám nabídnout několik informací o ořechách. Sama je považuji za jednu z nejúžasnějších a nejzdravějších skupin potravin. Potravinový trh nabízí i v České republice široký záběr druhů, ať již všeobecně známé vlašské, lískové a pistáciové ořechy, mandle, kešu, ale i méně tradiční...

6.12. 2015

Ke štíhlé postavě se člověk musí projíst a prochodit

Červenec 2015: V oboru, který jsem si vybrala pro svou práci, se nemusím pohybovat desítky let na to, abych stihla vypozorovat, co je nejčastějšími příčinami toho, že lidé trpí nadváhou či obezitou a vedou neustálý a někdy i celoživotní boj se svou váhou a nadbytečnými kilogramy tuku. Podle statistik Státního zdravotního ústavu České republiky mělo k roku 2011 více než 50% dospělých...

6.12. 2015

Vejce

Srpen 2015: Všichni ho známe a většina lidí ho konzumuje vědomě i nevědomě prakticky velmi často. Ano, slepičí vejce je jednou z nejzákladnějších ba i nejběžnějších potravin v naší výživě. Samostatně upravená vejce známe na všechny možné způsoby, ale i v pokrmech hrají svou roli. Vejce ve skryté formě můžeme najít v polévkách, těstovinách, knedlíkách, pečivu, buchtách, omáčkách, mase, oplatkách, dokonce i v cukrových polevách a krémech… Tak...

6.12. 2015

Šestero rad na pomoc normalizaci krevního tlaku

Červen 2015: Další díl seriálu o zdraví jsem se rozhodla věnovat tématu, který bude pro mnoho lidí aktuální, neboť vysokým krevním tlakem (arteriální hypertenzí) trpí v České republice v současné době přibližně 40% dospělé populace do 65 let. Podle mě číslo hodně vysoké a vím, že pokud by lidé přijali za své určitá opatření, tak by tak vysoké být ani nemuselo....

6.12. 2015

Cizrna

Červenec 2015: Cizrna (neboli římský hrách) se v posledních letech těší větší a větší oblibě. Je to luštěnina, o které už jste pravděpodobně slyšeli, ale už jste ji i ochutnali? Setkávám se s tím, že mnoho lidí nemá luštěniny rádo. I já to tak samozřejmě měla, ale jak se tak stává, během života se chutě člověka mění, a tak i já zažila přerod...

6.12. 2015

Jarní očista organismu pomocí bylinek

Duben 2015: V minulém dílu seriálu o zdraví a zdravém životním stylu jsme se zaměřili na to, jak restartovat tělo na jaře pomocí vhodně volených potravin. Zmínila jsem informace o dostatečném pitném režimu, o převaze rostlinných zdrojů potravin nad těmi živočišnými (zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, kvalitní oleje), přičemž z těch živočišných zdrojů vybírat především libové maso, zakysané mléčné výrobky a ryby....

5.12. 2015

Jahoda zahradní

Červen 2015: Kdy jindy Vám představit tuto perfektní potravinu, než právě v měsíci červnu, kdy ji mnoho lidí najde na své zahrádce? Popravdě, velká škoda, že sklizeň této úžasné plodiny trvá zhruba necelý měsíc, protože oplývá krom své chuti a výrazné barvy, také velmi cennými látkami přinášející našemu tělu hned několik výhod. Tak za prvé – jahody ocení díky...

22.10. 2015

Regenerace těla po zimě pomocí vhodných potravin

            Březen 2015: Při jedné ze zdravotních procházek mě zalil pocit radosti, když jsem na cestě uviděla první shluk sněženek. Řekla jsem si, že jaro je téměř tady. Osobně jsem cítila, jak jsem zcela pookřála, avšak v souvislosti s příchodem jara se setkávám v podstatě se dvěma typy lidí: první skupinkou jsou lidé, kteří jaro milují a jarní paprsky sluníčka...