Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

Víte tohle o pohance? + recept na pohankové muffiny bez cukru a lepku

pohankaKvěten 2016:

Znáte pohanku? (na fotce vpravo)
Já myslím, že ten, kdo se zajímá o pestrost svého jídelníčku, už se s ní musel setkat. Abych řekla pravdu, moje cesta k tomu, abych si pohanku oblíbila, trvala trochu déle. Ale někteří lidé tvrdí, že aby Vám daná potravina zachutnala, když Vám zprvu nechutná, musíte jí okusit minimálně sedmkrát. U mě to tolikrát nebylo, ale zpočátku mi pohanka příliš nelahodila chuti kvůli její specifické výrazné vůni, pro kterou ji ale dnes mám ráda a považuji si ji. Všeobecně jsme totiž zvyklí na chuť umělých dochucovadel a přesolených jídel, a když se nad tím člověk zamyslí, dojde k závěru, že již pak neoceníme jednoduché chutě přirozených potravin. Pohanka je toho příkladem. Má tak specifickou chuť, že ji mnoho lidí zavrhne, neboť nechutná jako „běžné“ potraviny, na které jsou zvyklí. Pojďme si ale pohanku představit a něco se o ní dozvědět…

Pohanku bychom zařadili do tzv. pseudoobilovin a protože je to dvouděložná rostlina, tak nepatří do skupiny klasických obilovin. Výhodou pohanky je, že je to bezlepková potravina a obsahuje pomalu vstřebatelné cukry, proto je vhodná i pro lidi redukující hmotnost či pro diabetiky. Co je ale největším přínosem a unikátem pohanky je to, že je bohatá na přírodní látku zvanou rutin. Rutin prokazatelně posiluje stěny cév (kapiláry) a zlepšuje krevní oběh, to znamená, že se v běžné terapii stravou používá například u lidí s křečovými žilami (= varixy), při vysokém krevním tlaku a proti zanášení cév (například cholesterolem). Krom rutinu pohanka obsahuje i množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, vitamínu skupiny B, vápník, hořčík, draslík, zinek… zkrátka výživově velmi hodnotná potravina významná pro zdravotní kondici.

Pohanka není jen místní záležitostí. S pohankou se můžete setkat například i v japonské kuchyni, kde jsou oblíbené pohankové nudle, tzv. „soba“ nebo v ruské kuchyni, kde z pohankové mouky připravují tradiční ruské palačinky zvané „bliny“.

Výhodou pohanky jsou i její další příznivé vlastnosti:

  • je cenově velmi dostupná a najdete ji v obchodech nejen se zdravou výživou, ale i v každém větším marketu s potravinami
  • využívat ji můžeme v mnoha formách – jako celou surovinu, ale i jako pohankové vločky, pohankovou mouku, pohankovou loupanou lámanku (nalámaná pohanka zbavená obalové vrstvy), pohankové křupky, kroupy, těstoviny
  • je rychle tepelně upravená (stačí jí pár minut).

Pozor však na dvě věci:

1.)    tím, že pohanková mouka neobsahuje lepek, tak je trochu obtížnější z ní péct – těsto není tak soudržné a nadýchané

2.)    pokud ji vaříte ve vodě a získáte přebytečnou vodu, tak ji určitě nevylévejte, naopak ji doporučuji použít například do polévky, neboť cenný rutin se do vody vylouhuje, a tak by byla škoda vodu s rutinem vylít.

V kuchyni pohanku můžete zakomponovat do mnoha pokrmů. Dá se použít samostatně nebo ji namíchat s rýží či těstovinami a servírovavat jako přílohu. Z pohankové mouky si upečte zdravé palačinky či buchtu, použijte jako zavářku do polévky, zahustěte s ní karbanátky pečené v troubě; udělejte z pohankových vloček snídaňovou kaši nebo je jen tak zamíchejte do jogurtu s ovocem.

Já bych Vám dnes nakonec ještě chtěla předat recept, který mi prozradila moje sestřenice. 🙂 Protože je to ta nejzdravější a nejrychlejší forma zdravého pečení, které znám, tak vždy, když její „pohankové muffiny“ peču, tak jí v duchu blahořečím za tak výživný a rychlý recept. Tyto muffiny neobsahují přidaný cukr, jsou bezlepkové a já si je dávám ke svačině.

Pohankové muffiny (12 menších kusů):

  • 1 bílý jogurt (150g)
  • 1 vejce
  • 50g oleje
  • 80g pohankové mouky
  • 3 banány
  • ½ prášku do pečiva
  • lžíce hořkého kakaa

Jogurt smícháme s vejcem, olejem, moukou, třemi nastrouhanými banány a práškem do pečiva. Polovinu těsta vléváme do formy na muffiny, kdy do každého otvoru formy ještě vložím papírovou formičku na muffiny. Poté do druhé poloviny těsta vmíchám lžíci hořkého kakaa a vliju do forem na světlou vrstvu. Pečeme při 180° asi 10 minut. Dobrou chuť a…

Chcete-li pomoct cévám a dát jejich nemocím vale,
používejte pohanku rádi a v různých formách neustále! 😉

Martina Korejčková
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.