Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Na mém blogu jsem v lednu roku 2021 zveřejnila článek o tom, co jsem pochytila o stravování mého syna Robinka. To mu byly dva roky. Tento článek si můžete připomenout i nyní na tomto odkazu na mém blogu. Jenže po dalším uběhlém roce mám chuť s Vámi opět posdílet, co je u nás v rámci stravování nového. Jak jsem již kdysi psala, je pro mě otázka stravování dětí zajímavá nejen z pohledu toho, jak se vyvíjí a mění dětské chutě a potřeby ve stravování, ale také v rámci toho, že jako nutriční terapeutka ovlivněná svým povoláním, mám přehled o výživových doporučeních dětí (která uvádím na konci tohoto článku i pro vaši inspiraci). Tato doporučení se ale i po rozhovorech s mnoha maminkami někdy dají jen těžko aplikovat do reálného každodenního stravování dětí. 😀 Tak jaká je situace nyní u nás doma? Realita stravování tříleťáčka vs. nutriční doporučení! Takže…
V první řadě je zásadní zmínit, že jsem pochytila, že pro vhodné stravování dětí je rozhodující nejen klima a samotné stravovací zvyklosti rodiny, ale i povaha dítěte. Ukazuje se, že v klidnějších rodinách probíhá stravování dětí s větším klidem a porozuměním. Také je patrné a nepopiratelné, že malé dítě zkrátka nejvíce přijde do styku s potravinami a jídly, které se v rodině běžně jí. V tomhle měl Robinek startovací pozici takovou, že já o stravování hodně dbám. Vařím zdravě – racionálně, nesmažíme, neomáčkujeme, neburgerujeme atp. Snažíme se nekupovat nesmysly, naopak, potraviny vybírám základní či minimálně průmyslově zpracované, často v bio kvalitě či z farmářských obchodů. Doma nemáme sladké jogurty, polotovary, obvyklé sladkosti, uzeniny, majonézové saláty, tavené sýry, bílé pečivo a jiné zpracované potraviny. V naší lednici se nachází mraky ovoce a zeleniny, dále mléka (bio kravské a mandlové), bílé a řecké jogurty, tvaroh, tvrdé sýry, vysokoprocentní šunka, maso/ryby, vejce, čerstvé sýry, občas uzený losos, 100% džus. V potravinové skříni bychom pak našli obiloviny, rýži, quinou, těstoviny, luštěniny, brambory, ořechy, semínka, sušené ovoce, domácí přesnídávky a džem, sterilovanou zeleninu, oleje nebo tuňáka v konzervě. Také by se tam našly dětské piškoty a mléčná čokoláda. Suma sumárum výchozí pozice v rámci stravování pro Robinka dobrá. Navíc má maminku vyzbrojenou chutí stravovat své dítě kvalitně. 😀
Jenže, jak jsem výše avizovala, hraje tu zásadní rozhodující faktor i samotná povaha, chutě, přání a naladění dítěte. Takže milí přátelé, i já mám za syna velmi konzervativního chlapečka a to i v rámci stravování. Už jsem se o tom zmínila i v loňském článku. Do roka a půl snědl Robinek vše, co jsem mu podsunula. Od roka a půl jeho věku začal být více konzervativní, což se do dnešní doby ještě vystupňovalo. V podstatě se to projevuje tak, že si oblíbil pár potravin a jídel, které by jedl pořád a pořád dokola. Že to znáte? Chápu. 😀 Navíc, abych řekla pravdu, pokud je to rys, který se může dědit, tak tohle má určitě po mně. Když mi něco zachutná, jedla bych to pořád dokola. Navíc se to kombinuje s tím, že nechce zkoušet a ochutnávat nové potraviny a jídla, což jako malé dítě také nemíval. Sebeprojevení se projevilo. 😊
Takže v současné době jeho stravování vypadá přibližně takto:
Pokud se některým z Vás rodičů zadaří, můžete vyzkoušet připravovat stravu dle následujícího jednoduchého schématu, ze kterého lze utvořit komplexní a chutný denní jídelníček:
Hezké dny a radost z rodinného stravování přeje
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti