Snídaňové cereálie a müsli pod lupou… jak vybrat ty vhodné??
Snídaňové cereálie a müsli jsou oblíbenou a rychlou snídaní či svačinkou křížem krážem české populace. I já je v rámci zdravější formy stravování doporučuji, ale pozor, při zvolení správného müsli a cereálií buďte důslední ve výběru – proslazované zapékané müsli s kousky čokolády, s přídavkem glukózo-fruktózového sirupu a ztuženého tuku; nebo čokoládové kuličky či plněné cereální polštářky nemají se zdravou formou stravování téměř nic společného, takové druhy cereálií bych zařadila spíše do kategorie „sladkosti a cukrovinky“. Další problém nastává i v množství na porci. Miska plná cereálií zalitá mlékem není vhodná forma snídaně – obsahuje velké množství cukrů a naopak málo bílkovin a chybí i kus ovoce, kdy ovoce či zelenina by měla tvořit součást každého jídla…
Jaké podmínky je vhodné dodržovat
při výběru a konzumaci müsli a snídaňových cereálií?
Vždy se podívejte na složení Každý výrobek musí obsahovat složení, kdy výčet surovin je řazen sestupně – tedy ta surovina, která je ve výrobku zastoupena v největším množství, bude na prvním místě ve složení atd. Složení Vám napoví tedy hodně. Pokud ve výrobku nacházíte například cukr na druhém místě, máte záruku toho, že si koupíte kalorickou cukrovou bombu. Stejně tak, čím více komponentů ve složení, kterým nerozumíte, nalézáte, tím méně výrobku důvěřujte.
Vyvarujte se výrobkům s obsahem glukózo-fruktózového sirupu, ztuženého a palmového tuku Jedná se o méně kvalitní suroviny, které napoví to, že výrobce sahá po levnějších, ale méně jakostníchsurovinách, jež mají za úkol dohnat chuť a také stáhnout koncovou cenu výrobku.
Vybírejte müsli sypké, tedy nezapékané a nejlépe z celozrnných obilovin Takové cereálie budou obsahovat méně tuku, přidaného cukru a více vlákniny. Stejně tak cornflakes nemusíte vybírat jen v klasické formě kukuřičných lupínků, dnes je na trhu i spektrum lupínků z celozrnné mouky, z celozrnné rýže a jiných celozrnných obilovin.
Sledujte obsah cukru a soli v informacích o nutriční hodnotě na výrobku Obsah cukrů (na obale najdete pod názvem „z toho cukry“) by se měl pohybovat v maximálním rozmezí 20-30g na 100g výrobku a obsah soli by se měl vejít do 1g na 100g cereálií.
Orientovat se lze i dle tvrzení na přední straně výrobku Výrobce se rád pochlubí kvalitou, pokud tedy najdete na přední straně obalu tvrzení jako například „bez přidaného cukru“ nebo „bez palmového oleje“ nebo „obsahuje celozrnné cereálie“, může to pro Vás být první vodítko, po kterých cereáliích sáhnout a začít je zkoumat více – otočit na zadní stranu a přečíst si složení i informace o nutričních hodnotách.
Důležitá je i velikost porce! Ani zdravějších či kvalitnějších cereálií, cornflakes a müsli není potřeba sníst nezřízené množství. Doporučená průměrná dávka na porci pro ženy a dívky je kolem 40g a u mužů, chlapců a sportující populace se dávka zvyšuje na 60-80g na porci. Cereálie nejezte samotné, ale doplňte je tvarohem, skyrem, kelímkem bílého jogurtu, 200ml zakysaného mléka (kefíru, acidofilního mléka, podmáslí, zákysu…) či 200ml polotučného mléka a celé obohaťte 50-150g čerstvého ovoce, ať je porce vyvážená a nutričně plnohodnotná.
Nebojte se experimentovat Müsli z ovesných vloček je klasikou, ale výborné a výživově bohaté jsou i například müsli pohankové, čirokové, špaldové, žitné, ječné, amarantové atp., popřípadě si nakupte jednotlivé druhy vloček, sušené neproslazované nebo lyofilizované ovoce, nesolené a nepražené ořechy a semínka a dochucující prostředky (skořici, vanilkový lusk, karob, holandské kakao, kardamom a další) a namíchejte si vlastní zdravé müsli v poměru 60g vloček + 20g sušeného/lyofilizovaného ovoce + 20g semínek/ořechů na 100g hotového müsli. A máte super müsli za mnohem nižší cenu než z obchodu. 🙂
Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.