Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Díky předchozím článkům na tomto blogu už máte k dispozici informace o tom, že není cukr jako cukr – jednoduše řečeno, že sacharidy (neboli cukry) dělíme dle dvou základních charakteristik na „pomalé“ (obiloviny, luštěniny, přílohy, chléb, pečivo…) a „rychlé“ (cukr, med, ovoce, sirupy, sladkosti, alkohol a další).
Celkové denní množství sacharidů by mělo dosáhnout kolem 50% z celkového energetického příjmu (max. doporučená hodnota se uvádí kolem 65%) a doporučená dávka pro „rychlé cukry“ je pouhých 10% z celkového energetického příjmu, což se u žen pohybuje v rozmezí od 35 – 60g za den a u mužů 40 – 85g. Pokud denně sníme 200-300g ovoce (například banán a jablko), 200g bílého neslazeného jogurtu (3,5% tuku) a 200ml mléka (1,5% tuku), dostaneme se na hodnotu 50g „rychlých“ sacharidů (cukrů). Vidíme tak, že doporučenou denní dávku máme splněnou a všechny další „rychlé“ cukry ze sladkých nápojů, dezertů, dortíčků, sladkostí, čokolády a cukrů na slazení, jsou vesměs zbytečné. Důležité je také zmínit, že mnoho přidaného cukru obsahují i potravinářské výrobky jako jsou kečupy, pomazánky, dresinky, omáčky, pečivo a další a další potraviny. „Pomalé sacharidy“ by tedy měly být nad těmi „rychlými“ ve valné převaze.
Informace o obsahu cukru naleznete na obalech potravin v místě, kde jsou uvedeny údaje o nutriční a energetické hodnotě výrobku (často na 100g potraviny/pokrmu). Pojem „sacharidy“ označuje jejich celkové množství a pojem „z toho cukry“ pak obsah právě „rychlých cukrů“. V souhrnu níže jsem pro Vás připravila přehled vybraných potravin a jejich obsah „rychlých cukrů“ ve 100g suroviny/potraviny. Jak je vidět, cukry přijímáme v mnoha podobách a rychlé cukry mnohdy i v potravinách, ve kterých bychom je ani nehledali.
Stále tedy platí jasný závěr: všeho s mírou a u cukru to platí dvojnásob.
Sladké dny i bez cukru přeje
Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
informace čerpány z potravinových obalů a platformy www.nutridatabaze.cz | |
Potravina (100g) | Obsah sacharidů/z toho cukrů (v g) |
Rohlík sójový | 63/4 |
Chléb toastový bílý | 54/4 |
Žitné knäckebroty | 66/3 |
Bábovka olejová | 45/32 |
Těstoviny (v suchém stavu) | 73/3 |
Rýže jasmínová (v suchém stavu) | 79/0,2 |
Polenta (v suchém stavu) | 75/0,3 |
Ovesné vločky | 56/1,2 |
Müsli sypké (vločky + sušené ovoce) | 63/28 |
Čokoládové snídaňové kuličky | 74/29 |
Mléko polotučné | 5/5 |
Mléko zahuštěné, slazené | 55/55 |
Jogurt bílý 3% tuku | 5/5 |
Jogurt ovocný 3% tuku | 12/11 |
Jahody | 6,7/6 |
Jablka | 13/10,5 |
Banán | 22/19 |
Sušené datle | 20/17 |
Ovesné sušenky | 62/23 |
Polomáčené sušenky | 56/23 |
Gumoví medvídci | 77/46 |
Čokoládové oplatky | 63/43 |
Mléčná čokoláda | 56/56 |
Hořká čokoláda 70% | 35/28 |
Raw energy tyčinka | 60/47 |
Chipsy | 48/0,6 |
Kečup sladký | 25/22 |
Konzervované fazole | 13/3 |
Kakaový prášek slazený | 82/7,5 |
Kakaový prášek (10% tuku) | 15/0,6 |
Džus 100% multivitamin | 11/11 |
Cola | 11/11 |
Cukr řepný | 99/99 |
Cukr třtinový | 99/99 |
Javorový sirup | 87/82 |