Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

Mých 5 nejoblíbenějších fit dezertů

sušenky

Tématem na snižování nadbytečného cukru ve stravě se poslední dobou věnuji více, než jiným oblastem. Jedním z důvodů je i to, že jsem se stala odbornou garantkou projektu NeMocCuku, (http://nemoccukru.cz/), kdy tato iniciativa s heslem „Méně cukru, více života“ má za cíl navýšit u lidí zájem o informace ohledně škodlivosti nadbytečného příjmu jednoduchého cukru a taktéž se snaží o snížení konzumace zejména slazených nápojů a jiných nadměrně sladkých výrobků, které díky vysoké energetické hodnotě přispívají k nárůstu hmotnosti, tedy k nadváze, obezitě a metabolickým onemocněním. Nejde o kritiku cukru jako takového, ale o upozornění na rizikové potraviny, které mohou být pro určité skupiny obyvatel problematické…

V jednom z předešlých článků – „Jak omezit chutě na sladké“, jste si mimo jiného měli možnost vypočítat, jaká denní dávka jednoduchých cukrů je pro Vás ještě optimální a jakými opatřeními se vyzbrojit v boji při zvládání chutí na sladké. A já pro Vás připravila ještě jeden tip, kdy jsem dala dohromady 5 nejoblíbenějších fit dezertů mě a mých klientů, na kterých se shodují, a kde hlavní roli hrají 2 suroviny – ovoce a ořechy. Ne vždy jsou tyto recepty zcela dietní záležitostí, ale je v nich radikálně sníženo množství jednoduchých cukrů, bílé mouky a mohu je doporučit jako alternativu svačiny například před pohybovou aktivitou.

1.)    Nepečené kuličky

  • hrnek nepražených nesolených ořechů (mix)
  • hrnek datlí
  • ½ hrnku hořkého kakaa holandského typu (se sníženým obsahem tuku)
  • sójové/mandlové nebo kravské mléko (cca 50ml)
  • strouhaný kokos na obalení (nemusí být)

Ořechy rozmixujeme v mixéru, přesypeme do mísy, poté v mixéru rozmixujeme datle, přisypeme k mletým ořechům, přidáme hořké kakao a v případě potřeby přilijeme sójové mléko. Připravíme si těsto a tvoříme kuličky, které můžeme obalit ve strouhaném kokosu.

2.)    Ovocný koláč

  • 1 vejce
  • 50g pohankové mouky
  • 25g sójové mouky
  • 25g jáhelné mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 60g oleje
  • 150g mléka
  • 1 lžíce medu
  • skořice
  • 200g čerstvé sezónního ovoce (broskve, meruňky, jahody, borůvky, maliny, ostružiny…)

Všechny ingredience smícháme (mimo ovoce), dáme do nízké koláčové formy, poklademe ovocem a pečeme při teplotě 160°C cca 25 minut.

3.)    Müsli sušenky

  • 1 hrnek hladké žitné mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 5 lžic řepkového oleje
  • 5 lžic mléka
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce sušených brusinek nebo rozinek
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 1 lžíce Tahini pasty (pasta ze sezamového semínka)
  • mletá skořice nebo pár zrníček z vanilkového lusku

Všechny ingredience smícháme a tvoříme malé či větší sušenky. Pečeme při 150°C asi
25 minut.

4.)    Pohankové muffiny (12 menších kusů)

  • 1 bílý jogurt (150g)
  • 1 vejce
  • 50g oleje
  • 80g pohankové mouky
  • 2 banány
  • 1 mrkev
  • 1 jablko
  • ½ prášku do pečiva
  • lžíce hořkého kakaa

Jogurt smícháme s vejcem, olejem, moukou, třemi nastrouhaným ovocem a práškem do pečiva. Polovinu těsta vléváme do formy na muffiny, kdy do každého otvoru formy ještě vložíme papírovou formičku na muffiny. Poté do druhé poloviny těsta vmícháme lžíci hořkého kakaa a vlijeme do forem na světlou vrstvu. Pečeme při 180° asi 10 minut.

5.)    Ovesný koláč s tvarohem

  • 2 balíčky pudinkového prášku (vanilkového)
  • hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek kokosu
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 5 jablek
  • 1 lžička skořice
    Krém:
  • 250 g tvarohu tučného tvarohu
  • 1 lžíce cukru medu

Veškeré suroviny na těsto rychle spojíme ručním mixérem. Vylijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 20 minut. Poté zalijeme krémem a dopečeme dozlatova. Po vyndání z trouby posypeme skořicí a mletými vlašskými ořechy.

Pokud Vám přišly tyto dezerty málo sladké, tak Vám doporučuji ochutnávání málo sladkých alternativ dezertů nevzdávat a cukr nepřidávat, neboť postupným snižováním cukru ve Vašem jídelníčku si příliš sladké chuti odvykáte a pokud tomu necháte čas, na nové varianty si zvyknete a budete tak moc ocenit chuť i dalších surovin obsažených v dezertu.

Sbíráte odvahu na změnu ve svém životním stylu?

Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.