Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Červenec 2016:
Pojídání masa je obecně jedno z nejdiskutovanějších témat v lidském stravování. Rozhodne-li se člověk být vegetariánem, měl by dbát na to, aby byl jeho jídelníček pestrý a nestrádal na některé živiny. Znám totiž vegetariány, kteří pojali své přesvědčení nejíst maso tak, že například masité obědy nahrazují sladkými pokrmy (buchty se šodó, ovocné knedlíky atp.), což nevidím jako vhodné řešení. Ale samotné rozhodnutí, zdali maso jíst či ne, si musí rozhodnout každý člověk sám, měl by však předem zvážit všechna pro a proti a nedělat předčasné závěry bez nastudování tohoto tématu.
Pro dnešní článek jsem si vybrala napsat o hovězím mase, protože právě na hovězí je nejvíce rozlišných názorů. Nebudu hodnotit, zdali je hovězí dobré nebo ne, ale pojďme si shrnout fakta o odpradávna jednom z nejvyhledávanějších mas.
Klady hovězího masa:
Zápory hovězího masa:
A jaký druh hovězího si vybrat, abychom šetřili naší postavu a zdraví? Dbejme spíše na kvalitu než na kvantitu a sáhněme po svíčkové, kýtě nebo roštěnci. Naopak bok, pupek, žebra nebo kližku si dopřejme jen příležitostně. Dnes Vám přináším recept na mou oblíbenou přípravu hovězího – je to hovězí maso v zeleninovo-rajčatové omáčce. Moje maminka mě naučila vařit hovězí v Papinově hrnci pod tlakem, což se mi líbí, neboť můžete použít minimum přidaného tuku, ale maso si díky této technologické úpravě zanechá měkoučkou chuť a nemusíte se bát, že hovězí budete žvýkat ještě za týden. 🙂
Hovězí roštěnec v zeleninovo-rajčatové omáčce s polentovými nočky
Suroviny na 2 porce:
200-250g hovězího roštěnce vcelku
20g řepkového oleje
1 cibuli
4 stroužky česneku (nebo i více dle chuti)
1 větší mrkev
1/4 celerové bulvy
100g rajského protlaku
Sůl, 2 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 1 bobkový list, větvičku rozmarýnu
150g polenty (kukuřičná krupice) + mléko
Postup:
V Papinově hrnci na oleji orestujeme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer, poté přidáme maso, které taktéž zprudka opečeme ze všech stran, poté osolíme, přidáme koření, zalijeme vodou, přivedeme k varu, hrnec uzavřeme a pod tlakem vaříme na mírném stupni asi 45 minut. Poté hrnec otevřeme, vyjmeme koření a maso a zeleninu s vodou rozmixujeme ponorným mixérem. Poté přidáme protlak, povaříme a maso si mezitím nakrájíme na tenké plátky.
Polentové nočky:
Polentu si uvaříme dle návodu do husté kaše (můžeme zvolit poměr vody a mléka 1:1), osolíme a pomocí 2 kávových lžiček tvarujeme nočky, které pak rovnou podáváme s hovězím masem a omáčkou.
Pěkné léto přeje Martina Korejčková
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz