Příběhy z nutriční poradny: Zdravější strava nemusí být dražší

coins-1015125_960_720
Příběhy z nutriční poradny: Zdravější strava nemusí být dražší

Nejednou jsem se setkala s názorem lidí, že si nemohou dovolit jíst zdravěji, protože je na ně tato strava drahá. He?! Je pravda, že osoby, které mají určité potravinové intolerance (intolerance na lepek, kravské mléko a mléčné výrobky, vejce atp.) či zastánci mnohých výživových směrů (vegetariánství, veganství, makrobiotické stravy atp.), musí sáhnout po trochu jiné výživě v podobě speciálních potravin, potravinových doplňků či po náhradách vyloučených potravin, kdy cena těchto produktů bývá obvykle vyšší s porovnáním s jejich běžnými ekvivalenty (například kravský jogurt vs. ovčí jogurt, žitný chléb vs. bezlepkový chléb, maso vs. šmakoun atp.). Na druhou stranu, pokud se jedná o osobu, která nemá žádné omezení ve výběru potravin a může si dovolit smíšenou stravu (jak rostlinného, tak živočišného původu), nepocítí zásadnější rozdíl v otázce vynaložení finančních prostředků na zdravější formu stravování.

V návaznosti na intro článku bych Vám chtěla představit příběh paní Lucie, která se sama přesvědčila o tom, že to, že se bude spolu se svou rodinou lépe stravovat, pro ni neznamená vynaložení více peněz za nákupy potravin oproti tomu, na co byla zvyklá.

Paní Lucie je mladá žena, která vychovává pětiletou holčičku, chodí do práce a jejím velký zájmem je, že ráda tráví čas se svou dcerou a manželem. Naopak nikdy mezi její zájmy nepatřilo to, aby sledovala a pečovala o kvalitní stravování její rodiny. Jednoduše nakupovala vždy bez toho, aby studovala složení potravin, dbala na kvalitu stravy, nekupovala nesmyslné potraviny…vždy vkládala do nákupního košíku to, co jim chutnalo. Její pohled na stravu se ale náhle obrátil ve chvíli, kdy jí lékaři zjistili vysoký cholesterol a vysoké krevní tuky (tzv. „triglyceridy“) a pohrozili jí, že v jejím věku je ještě na takové hodnoty brzy, protože si již v mladém věku zadělává na závažné srdečně-cévní nemoci. No ale jak to tak bývá, my zrovna tyto kopance a rány od života potřebujeme často proto, abychom prozřeli a konečně něco změnili.

Právě z tohoto důvodu mě paní Lucie navštívila v mojí nutriční poradně a náš společný úkol byl jasný – překopat to, jak se paní Lucie a její rodina stravuje. Paní Lucie se mi ale svěřila, že nemá obavu z toho, že ji jiná zdravější strava nebude chutnat (protože z jídla si zatím dokázala oblíbit vše, co ochutnala), ale z důvodu, že lepší stravování hluboce zasáhne rodinný rozpočet. Omyl, na to, aby se člověk mohl lépe stravovat, tak neznamená, že nutně musí vybírat potraviny, které sice zdravé jsou, ale jsou i cenově nákladnější (například spoustu masa, ryby, mořské plody, exotické druhy ovoce, černou čočku, špaldový celozrnný chléb, parmazán, kozí sýry, bio potraviny…). Ano, nákup těchto potravin skutečně může pro někoho znamenat zvýšené náklady, na druhou stranu, jejich pořízení není nezbytné. Čerstvé ryby postačí na talíři 1-2x týdně, ani maso není nezbytnou každodenní součástí jídelníčku a ostatní zmíněné potraviny člověk nutně ke svému žití také nepotřebuje nebo si je dopřeje příležitostně (nebo když jsou v „akci“ 🙂 ).

Navíc, ruku na srdce, když paní Lucie zjistila, co všechno kupuje a jejímu zdraví a zdraví rodiny v dlouhodobém měřítku absolutně neprospívá, pak najednou byl nákup „chudší“ a levnější o mnoho potravin (a že to nedalo dohromady zrovna malou částku)! Sice celé rodině chvíli trvalo, než si oblíbené potraviny odvykli jíst (a že to někdy stálo i hodně přemáhání je nekoupit!), jejich nákupy se ale rázem odlehčily o tyto potraviny: sušenky, oplatky, bonbony, ořechy v čokoládě, solené arašídy, chipsy, slané tyčinky, krekry, čokoládové snídaňové kuličky (četli jste někdy to složení, co naše děti jedí?), rýžové pufované chlebíčky polévané čokoládou, zapékané čokoládové müsli, porcované instantní proslazované ovesné kaše, nutellu, pizza rohlíky, koblihy, donuty, kupovanou vánočku a jiné buchty, medovníky, nanuky, paštiky, rybičky v tomatě, pultové pomazánky, majonézové saláty, rybí saláty v majonéze, dresinky, klobásy, měkké salámy, vepřovou krkovici, bůček, slaninu, málo procentní mleté maso, ovocné jogurty, jogurty „pro děti“ s lentilkami, smetanové dezerty, ovocné tvarohy, Monte dezerty, colu, Fantu, kávu 3v1, hotové omáčky na těstoviny, masové a zeleninové bujóny, litry oleje na smažení potravin, kila mouky, cukru, vajec a tuku na pečení buchet atd.

Vyloučením těchto potravin si pak Lucie mohla dovolit zařadit položkově dražší potraviny jako celozrnný chléb, nesolené ořechy, špaldovou mouku, knekebroty a křehké plátky, kvalitnější müsli plné různých druhů vloček, ořechů, semínek a sušeného ovoce, kvalitní čokoládu, raw tyčinky, libovější maso, čerstvé ryby, občas uzeného lososa, kvalitnější sýry, uzeniny s podílem masa nad 90%, farmářské pomazánky, pesta, kvalitní rostlinné oleje, semolinové těstoviny, 100% džusy, více ovoce, zeleniny a ovocné sirupy (datlový, javorový…) a džemy, kterými sladila bílé jogurty a tvarohy.

Třešničkou na dortu bylo i to, že se paní Lucie po pár měsících s těmito změnami rozhodla i přestat kouřit, protože co si budeme povídat, mnoho lidí, kteří šetří na potravinách, jsou právě kuřáci. Tato změna však obohatila rodinný rozpočet a zdraví celé rodiny asi nejvíce.

Uvědomění na závěr: Ani kvalitnější strava nemusí být v součtu drahá, i když se jednotlivé položky zdají být cenově vyšší. Projdete-li si svůj nákup, když ho doma vykládáte po příchodu z obchodu, zkuste každou potravinu otočit na její složení a podívejte se, za jaké složky v potravinách utrácíte díky nekvalitnímu složení. Lidé kupují potraviny plné cukru, palmového tuku, stabilizátorů, emulgátorů, zvýrazňovačů chutí, barviv, aromat, dusitanů, konzervantů, umělých sladidel… Budete plakat, až zjistíte, kolik peněz prohodíte z okna za tyto chemické výplně potravin. Nemluvě o tom, co všechny tyto nekvalitní složky udělají po pár letech s naším tělem a zdravím…

Jídelníčky na míru a redukční kurzy ZDE

Krásné dny plné smysluplných nákupů přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti

 

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.