Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň tel: 721 634 113
Je dovolená odvozená od slova dovolit si nejen v zážitcích, utrácení financí, ale i v jídle a pití? To si rozhodněte sami, jak moc a v čem si chcete dovolit a zdali tohle tvrzení na Vás sedí. Ale já mám jednu otázku k zamyšlení… Není tomu tak, že tuto „strategii“ volí především Ti, co většinu roku, den co den, žijí ty dny nespokojené a celé okamžiky říkají, jak se těší na dovolenou, AŽ si ty dny KONEČNĚ užijí a to se vším všudy – i co se jídla i pití týče? Není to tím, že si ne každý umí užít každý jeden den se vším tím, co nám přináší?
Já tohle nemám. Každý den žiji s radostí z toho, co mám, kde jsem, koho potkávám, s kým se stýkám a to i přesto (nebo právě proto), že každý den není ideální…Stejně to u mě platí i v otázce stravování – každý den se snažím jíst tak, aby moje tělo dostalo kvalitní stravu, která dodá nejen energii, živiny, ale vyvolá i ty příjemné pocity v postupných dávkách a to i přesto, že ne vždy stojí tahle strava „pár korun“. Ale když si většinou odpouštím obědy po restauracích a rychlých občerstveních, protože si obědy vařím; když si odpouštím dortíčky po kavárnách a zmrzlinky po obědě, protože vím, že sladkosti mi nic moc dobrého nenesou a jsou jen falešnou náhražkou chybějících sacharidů v jídelníčku (nebo málo sladkého života samo o sobě? :-)); když si odpouštím množství alkoholických nápojů a koktejlů při posezení s přáteli a když nakupuji jen základní potraviny a vše si z nich pak již doma dotvořím (domácí pomazánky, domácí ovocné jogurty, svačiny,…), pak si ráda na druhou stranu dopřeji farmářský sýr, ořechy, exotické druhy ovoce, sušená rajčata, kvalitní oleje, čerstvé ryby, sypaný čaj, decičku dobrého vína či šálek kávy doma po ránu. No a právě z těchto důvodů nemám pocit toho, že na dovolené potřebuji vše dohnat. Jistě, ráda ochutnám i speciality kuchyně, která se váže na dané místo dovolené, ale vím, kde mám „klapku“… 🙂
Další otázka mířící na stravovací zvyklosti Čechů na dovolené je taková, zdali se skutečně musíme několikrát denně přejíst na pobytech s typem „all inclusive“ stravování, abychom toho ochutnali co nejvíce a abychom vytřískali ze zaplacené částky zájezdu maximum i za cenu odvalení se na pláž, kde dvě další hodiny naše tělo potravu zpracovává a tráví, abychom zase měli místo v žaludku na oběd a jeli nanovo až do večera, no a pak to večer zalili několika skleničkami alkoholických drinků v rámci „happy hours“? Není lepší, než taktika „nic, nic, nic, nic a pak všechno a zase nic, nic , nic, nic, všechno…“, spíš cesta zlaté střední cesty s minimálními výkyvy? 😉
Jaká je ta zlatá střední cesta ve stravování na dovolené,
o které se zmiňuji?
Jak si Vaše hodování na dovolených pojmete, je čistě na Vás – záleží, jak nevšední dny volna chcete mít a jak všední či nevšední jsou Vaše následující lamenty, že jste si z dovolené zase přivezli nějaké ty kilogramy navíc. Můj závěrečný tip je skromný a jasný – udělejme si nevšední den z každého toho všedního. Krásnou letní dovolenou Vám všem! 🙂
Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí