Příběhy z nutriční poradny: Zkrocení vysokého krevního tlaku

hypertenze

Příběhy z nutriční poradny:
Zkrocení vysokého krevního tlaku

Nejen rychle nastalé „korovinavirové období“ přineslo části populace zvýšení krevního tlaku – jak by ne, vždyť se celé republice často obrátil život o 180°, zůstali jsme povětšinou doma se svými rodinami, nemohli jsme dělat to, co bylo zvykem, chodíme s rouškami, najednou je ta tam naše úroveň živobytí, podnikání, cash flow…a to je pro mnoho lidí značný tlak nejen na srdečně-cévní systém, ale i na člověka celkově jako takového. Plošné dočasné zvýšení krevního tlaku by mě v tuto dobu tedy vůbec nepřekvapilo…

Pak jsou tu ale i lidé, a nebude jich málo, kterým bych chtěla věnovat tento článek. Jsou jimi osoby s dlouhodobě vysokým krevním tlakem (tzv. hypertenzí), v České republice se počítají hypertonici na miliony (dle některých zdrojů je v ČR kolem 2 milionů hypertoniků). Všeobecně platí, že pokud si při opakovaných měřeních zjistíte v klidu vyšší tlak než 140/90 mmHg, trpíte arteriální hypertenzí. Tuto diagnózu však vždy musí stanovit lékař. Velká nástraha při vysokém krevním tlaku spočívá v tom, že nebolí, proto lidé nejsou příliš motivováni k razantnějším změnám životního stylu, které doplňují léčbu tabletkami, a které by vedly k jeho stabilizaci. Dlouhodobý vysoký krevní tlak je ovšem rizikovým faktorem pro možné poškození srdce a cév potencionálně vedoucí k cévní mozkové příhodě, infarktu myokardu či srdečního a ledvinného selhání (atd).

A protože mě velmi okouzluje krom výživy i obor psychosomatiky (tedy jak se dá naše nemoc přeložit na to, co a jak žijeme), pak psychosomatický výklad nemocí také poukazuje na to, že vysoký krevní tlak se nám vyskytuje tehdy, kdy vyvíjíme tlak sami na sebe, kdy často chceme působit na ostatní lidi, chceme jim vyhovět, a tak na sebe vyvíjíme tlak, kdy je to ale často v rozporu s tím, co chceme my sami. Je to jakási pomyslná nesvoboda, uvěznění, neventilování emocí a tendence k tomu, mít vše pod kontrolou. Možná také naše zatvrzelost názorů a postojů či trápení se minulostí, starými křivdami a neodpuštěním sobě či druhým.

Další z „Příběhů z nutriční poradny“ je tematicky o panu Adamovi, který žil s vysokým krevním tlakem již pár let. Krom hypertenze měl ale také kladný vztah k pivu a za život se dojedl k významné obezitě. Jak to všechno spolu souvisí? A jak dopadlo Adamovo předsevzetí zatočit nejen s hypertenzí, ale i obezitou? To se dočtete v následujících řádcích…

… Pan Adam se nechtěl spokojit se stavem svého těla, kdy ve svých 43 letech již tři roky polykal prášky na vysoký krevní tlak a doslova se vyjedl na hmotnost 125kg, kdy se mu tělesný tuk držel především v břiše (tzv. abdominální typ obezity). Krom celoživotní lásky ke všemu tučnému nesmím opomenout ani celoživotní lásku k pivu a taktéž celoživotní odpor k pohybu či sportu. Byla jsem tedy velmi zvědavá na to, jak se pan Adam dokáže postavit k výzvě omezit alkohol, začít jíst více zeleniny, eliminovat slané a tučné výrobky, jíst pravidelně a především pravidelně zařadit i pohyb, byť by se mělo jednat „jen“ o svižnou chůzi. Protože zásadní význam na vznik vysokého krevního tlaku se připisuje obezitě, kouření, pití alkoholu, nedostatečnému pohybu a špatnému složení jídelníčku (s vysokou mírou slaných, tučných a průmyslově zpracovaných potravin a jídel), pak je vhodné právě tyto atributy změnit.

Proto pokud chtěl pan Adam zapracovat na svém krevním tlaku, pak musel chtě nechtě zapracovat i na snižování své tělesné hmotnosti a změně životního stylu. Opatření, která do svého života zapojil (a která připojuji na závěr), mu přinesla zhubnutí na hmotnost 100kg, snížení obvodu pasu, snížení krevního tlaku a zvýšení kondice. Zní to pohádkově, ale musím upozornit na to, že prvních půl roku se pan Adam novým opatřením zdráhal, nedodržoval je dostatečně, pohyb flákal, jídelníček upravil jen ledabyle, alkohol lehce eliminoval, ale výraznější změny to zprvu nepřineslo. Po půl roce nejistých výsledků pak stál dle svého mínění před velkým rozhodnutím – zcela to vzdát a vrátit se ke svému dosavadnímu životnímu stylu a ponechat si tak i svou neustálou zadýchanost, vysoký tlak, velké břicho i obezitu. Nebo se do toho konečně pořádně opřít a začít to se sebou myslet vážně.

Doporučila jsem panu Adamovi, aby si nechal vše projít hlavou, uležet, zvážit si, co mu změna životního stylu vezme a co může přinést, a pak se teprve rozhodnout. Dnes mohu říct, že jsem ráda za to, že se pan Adam „kousnul“ a začal na sobě makat a to doslova. Najel na jídelníček, který jsem mu sestavila, omezil alkohol na 2x týdně po jednom pivu, to si nechal jako jakýsi rituál, 🙂 z postupné denní chůze se po zhubnutí přeorientoval na lehký běh a v neposlední řadě začal více „upouštět“ i své emoce, které si dosud držel pod pokličkou, protože chtěl mít s lidmi víceméně dobré vztahy. Bohužel na jeho úkor. A já vím, že i tohle opatření sehrálo ve snížení krevního tlaku důležitou roli… 😉

Uvědomění na závěr: Co si budeme povídat – léty vybudovaná obezita a dlouhodobý vysoký krevní tlak pravděpodobně nebude lusknutím prstu za pár měsíců fuč a samozřejmostí je totální překopání životního stylu – od kouření, inaktivity a špatných stravovacích zvyklostí včetně nadměrné konzumace alkoholu. Taková změna k lepšímu si vyžaduje vystoupení z komfortní zóny a měsíce postupných změn vedoucích k pozvolnému úbytku hmotnosti. Odměnou za to je šance, že při úbytku hmotnosti již o 10% své původní hmotnosti, je pravděpodobné, že se krevní tlak začne také trvale snižovat a normalizovat.

Proto Vám na závěr připojuji i šestero opatření,
které můžete na cestě za snižováním krevního tlaku podniknout:

1.) Udržujte si doporučovaný obvod v pase – u mužů do 94 cm a u žen do 80 cm. Proč? Protože tuk v oblasti břicha prokazatelně zvyšuje nároky na krevní oběh a tím pádem může zvyšovat krevní tlak.

2.) Stravujte se podle následujících zásad:

  • omezte potraviny a jídla plné živočišného tuku (másla, sádla, tučného masa, uzenin, tučných sýrů, smetany, dortů, omáček…) a také snižte solení a konzumaci průmyslově vyrobených potravin s vysokým obsahem soli (uzeniny, konzervované výrobky, chipsy, solené tyčinky, fast-foodové pokrmy, polotovary, instantní pokrmy, tavené sýry…) a pití minerálek s obsahem sodíku vyšším než 150mg/l. Proč? Protože sodík obsažený v soli při svém nadbytku může zvyšovat krevní tlak a vysoce tučné potraviny a jídla mohou přispívat k dojedení se až do obezity.
  • Zvyšte příjem ovoce a zeleniny Proč? Protože ovoce a zelenina obsahuje draslík, který má opačné účinky, než výše zmiňovaný sodík. (Poznámka: vyšší příjem draslíku však nemusí platit při stavech selhávání ledvin – tady se držte doporučení lékaře).
  • Myslete i na příjem vápníku, který je obsažený například v mléku, mléčných výrobcích, máku či tvrdé pitné vodě. Proč? Vápník může krevní tlak naopak snižovat.
  • Zařaďte do svého jídelníčku mořské ryby, neslená a nepražená semínka, ořechy, avokádo a kvalitní oleje. Proč? Protože tyto zdroje příznivě ovlivňují zdraví srdce a cév.
  • Omezte konzumaci kávy (obzvláště turecké) na maximálně 0-2 šálky denně.

3.) Nekuřte nebo kouřit přestaňte. Proč? Protože cigaretový kouř jednak krevní tlak zvyšuje a jednak narušuje výstelku cév, kdy se do takto narušené stěny cévy snadněji ukládá například cholesterol obsažený v cirkulující krvi.

4.) Regulujte příjem alkoholu na minimum. Při svém maximu pak na 0,5 litru piva, 2 dcl vína nebo 5 cl lihoviny maximálně 2x týdně a vyhýbejte se zvýšené nárazové konzumaci alkoholických nápojů.

5.) Vyhýbejte se stresu a naučte se odpočívat. Proč? Protože stres zvyšuje tlak krve za účelem nabuzení celého organismu v rámci obranné reakce vůči stresu. Stejně tak se „ponořte do sebe“ a zeptejte se sami sebe, kdo nebo co na Vás klade takový tlak, který Vám způsobuje vnitřní tlak na sebe samého…

6.) Pravidelně se hýbejte (alespoň 4x týdně po hodince, ideálně denně). Vyberte si pohyb, při kterém
se zadýcháte, ale zároveň budete moci mluvit alespoň v holých větách. Taková intenzita fyzické aktivity posiluje srdečně-cévní systém a zvyšuje kondici. Stejně tak by Vás měl daný pohyb bavit, abyste u takové aktivity vydrželi dlouhodobě. 😉

Jídelníčky na míru, online jídelníčky
a redukční kurzy ZDE

Krásné dny přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti

Martina Korejčková
Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.