Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

egg-944495_640

Srpen 2015:

Všichni ho známe a většina lidí ho konzumuje vědomě i nevědomě prakticky velmi často. Ano, slepičí vejce je jednou z nejzákladnějších ba i nejběžnějších potravin v naší výživě. Samostatně upravená vejce známe na všechny možné způsoby, ale i v pokrmech hrají svou roli. Vejce ve skryté formě můžeme najít v polévkách, těstovinách, knedlíkách, pečivu, buchtách, omáčkách, mase, oplatkách, dokonce i v cukrových polevách a krémech… Tak jak je to tedy s ním z hlediska výživového? Patří do našich jídelníčků nebo ne???

Ano, patří! Vyhýbat vejcím se musí lidé, kteří na něj mají potravinovou nesnášenlivost nebo lidé, kterým není výslovně doporučeno kvůli zdravotním potížím a onemocněním. Jinak vejce do jídelníčků zařazovat – a teď možná překvapím mnoho lidí – i při výskytu vyšší hladiny cholesterolu v krvi či při hubnutí. Za chviličku vám vysvětlím proč a možná i poupravím kolikrát zlé mínění o vejcích a jeho obsahu cholesterolu, protože pravděpodobně jste již mohli někde zaslechnout, že vajíčka se při vysoké hladině cholesterolu nemají konzumovat.

Pravdou je, že vejce je jedna z „nejbohatších“ potravin, které známe, na obsah cenných látek a živin. Zároveň i jedna z „nejpřirozenějších“, protože vyniká svou chutí i bez toho, aby se musela složitě upravovat, dochucovat, obohacovat, konzervovat. Slepičí vejce obsahuje kvalitní bílkoviny, které jsou hodnotné například jako bílkovina z masa, dále obsahuje krom méně zdraví prospěšných živočišných tuků také „zdravé“ tuky (mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny), což jsou velmi cenné látky pro náš srdečně-cévní systém a mozek. Vejce se pochlubí i tím, že skýtá škálu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků (vitamíny skupiny B, vitamín A, E; sodík, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo) důležité pro široké spektrum účinků v lidském těle. Byla by tedy škoda je z jídelníčku vyřazovat. Tak a teď přichází na řadu otázka ohledně toho, jestli vejce mají vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Faktem zůstává, že vaječný žloutek v sobě ukrývá kolem 200-250mg v jednom kusu (bílek cholesterol neobsahuje), přičemž doporučená denní dávka cholesterolu přijatého z potravy je do 300mg. Na jeho obranu lze ale tvrdit, že vejce jako celek obsahuje naopak další látky, které hladinu cholesterolu v krvi mohou snižovat (lecitin, polynenasycené mastné kyseliny). Tajemství tkví tedy v množství, jeho přípravě a celkové skladbě jídelníčku. V dnešní době jsou již proklamována doporučení, že vejce ano a to přibližně 1-2 denně či 7 ks týdně. Dám Vám prostý příklad, proč vejce nezatracovat ani při vyšší hladině cholesterolu, při porovnání dvou možných variant večeří, které vejce obsahují:

  1. varianta – míchaná vajíčka (4 vejce, 10g másla, slanina)
  2. varianta – zeleninový salát s kousky tuňáka ve vlastní šťávě, 1 vejce uvařené na tvrdo a zakápnutý kvalitním olejem lisovaným za studena

Jak vidíte, na jednu věc se dá (jako ve většině případů) pohlížet dvěma způsoby, je jen na nás, který pohled si vybereme. První varianta našemu zdraví ba ani linii neprospěje, druhá pravděpodobně ano. Pokud jídelníček člověka s vyšší hladinou cholesterolu v krvi obsahuje mnoho živočišných tuků (tučné maso, máslo, uzeniny, tučné mléčné výrobky, smetana…), v kombinaci s tučnými sladkostmi (sladké pečivo, buchty, oplatky…), vyřazením vajec z jídelníčku toho příliš nezachrání! 😉

Na závěr Vás ani v dnešním díle neochudím o recept. Jedná se o recept na pomazánku s vejcem, kterou můžete nabídnout hostům jako pohoštění při večerních grilováních, jako občerstvení na párty a oslavách či jako svačinu do práce.

Letní pomazánka:

  • 4 větší mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce vařené na tvrdo
  • 120g čerstvého sýru Lučina
  • Pepř, sůl

Nejprve si uvaříme vejce na tvrdo (12 minut od bodu varu), které poté zchladíme studenou vodou. Do větší misky nastrouháme očištěné mrkve, stroužek česneku a vajíčko. Všechny tyto ingredience strouháme na jemno. Poté vmícháme čerstvý sýr „Lučina“ a dochutíme solí a pepřem. Pro obměnu chutí lze příště místo česneku dochutit pomazánku například pažitkou či jinými bylinkami, které Vám právě Vaše zahrádka nabídne.

Příjemný srpen všem!

Martina Korejčková

 

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.