Stravování v těhotenství: doporučení vs. moje realita, II. trimestr

koláž mk th 2. díl

Stravování v těhotenství: doporučení vs. moje realita, II. trimestr

I v tomto článku začnu asi od konce – prošla jsem si těhotenstvím, porodem a nyní je mému chlapečkovi 7 týdnů, kdy to byl nejkrásnější vánoční dáreček. 🙂 V současné době si začínám mateřskou opravdu moc užívat a zároveň jsem vděčná, že si mohu i každou středu „odskočit“ do mojí nutriční poradny, protože to je nejen moje radost, ale i potřeba stále zůstávat ve své profesi a být tu i nadále pro své stávající i nové klienty.

V minulém článku tří dílného miniseriálu o stravování v těhotenství, které jsem si pro sebe nazvala „Doporučení versus realita“ jsem se rozepsala o tom, jak se stravuje člověk, jehož posláním je věnovat se výživovému poradenství, když na něj přijde také řada, kdy si musí poradit s nestandardními stavy prvního těhotenství. Ve třech článcích jsem se rozhodla popsat, jak jsem se stravovala během těhotenství a jak se dají praktikovat výživová doporučení v době gravidity v běžné realitě těhotné ženy.

První trimestr byl velkou zkouškou, protože kvůli těhotenským nevolnostem a nechutenství jsem nemohla jíst to, co se v prvním trimestru doporučuje jíst nejvíce. O tom si ale rozhodně více přečtěte v předchozím článku. 😉 Oproti tomu druhý trimestr se jevil už mnohem radostněji. Traduje se, že druhý trimestr (14. – 26. týden těhotenství, tj. 4. – 6. měsíc těhotenství) je ze všech třech trimestrů nejlepší – ženy přestávají trpět na nevolnosti, navrací se jim energie a výkonnost a bříško ještě není tak velké, aby naopak způsobovalo trávicí obtíže vyskytující se spíše ve třetím trimestru (pálení žáhy, žaludeční dyskomfort, zácpa…).

U mě to tak skutečně bylo – ve 13. týdnu mi postupně odezněly těhotenské nevolnosti, únava a navracely se mi síly a velká radost z toho, že už opět mohu fungovat. A nejen to, navrátily se mi i moje původně chutě! Jupí! 🙂 Už jsem zase mohla jíst milované bílé jogurty, zeleninu, oříšky, celozrnné pečivo, ovoce, avokádo, neslazené nápoje, čaje a vodu. Na druhou stranu bylo nesmírně zajímavé pozorovat, kolik moje tělo potřebovalo energie. Na to, že jsem štíhlá a vzrůstem malé postavy, denně jsem snědla jídla tolik, že by se za to nemusel stydět ani velkej pracovitej chlap. Trochu jsem se obávala, abych tím pádem nepřibírala extrémně rychle na váze, ale moje potřeba neustále jíst, byla tak zásadní, že pokud jsem se nenajedla, měla jsem pocity slabosti a bylo mi na omdlení. Takže jsem jedla opět zdravě, ale tak hodně!!! Jedla jsem přibližně 8-9x denně a v praxi to vypadalo tak, že jsem ve své nutriční poradně střídala režim klient – jídlo – klient – jídlo – klient – jídlo a tak dále. Takže z počátku 4. měsíce  jsem jedla skoro každou hodinu a půl. Ráno jsem se nasnídala, dopoledne zvládla dvě velké svačiny, pak oběd, odpoledne další dvě až tři svačiny a večer večeři a ještě i druhou večeři.

Abych ale nedávala nevhodný příklad, že v těhotenství se musí jíst za dva, tak musím podotknout, že moje skladba jídla byla opravdu zdravá, vyvážená a tolik jídla jsem jedla jen po dobu 4. měsíce těhotenství. V 5. měsíci, jak miminko ustálilo svůj prvotní rychlý vývoj, moje potřeba hodně jíst klesala a během zbylého druhého trimestru se potřeba ustálila již „jen“ na snídani, svačinu, oběd, odpolední svačinu, večeři a II. večeři (tedy na 6 jídel denně). Zpětnou vazbou, že následuji svoje potřeby správně, mi bylo to, že jsem se cítila perfektně, plná energie a na začátku 6. měsíce jsem měla na celkové hmotnosti jen 4kg navíc, což jsem zhodnotila jako adekvátní (na to, kolik jsem toho ze začátku 2. trimestru spořádala… 🙂 ). Další obrovskou satisfakcí bylo to, že jsem se snažila od odeznění těhotenských nevolností chodit na svižné hodinové procházky skoro každý den a do toho praktikovala protahování svalů, aby se mi nezkracovaly a já neztratila svoji pružnost. Navíc v durhém trimestru jsme absolvovali i letní dovolenou, na které jsme denně s partnerem nachodili v terénu průměrně 12km.

Co musím také ocenit na druhém trimestru bylo to, že jsem neměla  výrazné chutě, což ale přisuzuji mému vyváženému jídelníčku. Ostatní těhotné ženy v mém okolí mi záviděly, že nemám chutě na sladké či naopak smažené pokrmy. Je pravda, že můj druhý trimestr se odehrával od začátku června do konce srpna, a tak na čem jediném jsem opravdu „ujížděla“, bylo množství ovoce. V červnu to byly melouny, kdy jsem každý večer spořádala pěkný kus vodního melounu, pak také jahody, maliny a třešně; v červenci to byly meruňky, rybíz, angrešt, broskve, nektarinky a v srpnu zase švestky, blumy a ostružiny. Ovoce jsem snědla i půl kila denně, na druhou stranu jsem již nevyžadovala další sladkosti. Když jsem si šla sednout s přáteli do restaurace, dopřála jsem si i skleničku 100% pomerančového džusu. Další láskou se v období těchto měsíců pro mě staly polévky a to i přes to, že venku panovaly týdny třicetistupňová vedra. 🙂 🙂

Od pátého měsíce se ale obecně můj stravovací režim až na drobné výkyvy a nestandardnosti ustálil a vypadal přibližně takto:

Snídala jsem polotučný bílý jogurt, ovoce, vločky a mix nepražených a nesolených oříšků a semínek. K dopolední svačině jsem si dávala celozrnné nebo žitné pečivo či knekebroty se zeleninou a také s tvrdým sýrem, vajíčkem, cottage sýrem či tvarohovou pomazánkou, které jsem v létě hodně vytvářela. Obědů jsem snědla větší porci, než bylo u mě zvykem před otěhotněním, ale vždy byl oběd na bázi masa, ryb, mořských plodů, luštěnin nebo sýrů. Nikdy nechyběla zelenina, olej a příloha – často těstoviny, rýže, kuskus nebo brambory. Při odpolední svačině jsem si vychutnala ovoce, s tvarohem, vločkami či müsli a k večeři polévky nebo opět studenou variantu večeře s pečivem, knekebroty a zeleninou. Pokud jsme šli na večeři do restaurace, tak jsem „ulítávala“ na Ceasar salátu. Druhé večeře byly obdobné jako první večeře, ale již v menším množství. Denně to dalo v souhrnu okolo 9000kJ s tím, že jsem měla vyvážený poměr živin (bílkovin, tuků, sacharidů), měla dostatek vlákniny, vitamínů a minerálů a díky tomu jsem netrpěla na těhotenské chutě, ani na zažívací obtíže, zácpu či nízký obsah železa, který se taktéž v těhotenství nezřídka objevuje.

Ve 24. týdnu těhotenství jsem podstoupila OGTT – orální glukózový toleranční test, který mapuje případný výskyt těhotenské cukrovky. Probíhá tak, že se odebere krev a zjistí hodnota krevního cukru nalačno, poté se vypije nápoj obsahující 75g glukózy a každou hodinu se ještě po dvakrát odebere krev a sleduje se, jak se glukóza v krvi chová. Všechny maminky mohu uklidnit, že nápoj je sice hodně sladký, ale ten, co byl podán mně, chutná jako přeslazená pomerančová limonáda a množství 250ml nápoje se dá v klidu vypít. Výsledky dopadly v pořádku, a tak jsem nemusela přistoupit na dodržování diabetické diety jako ženy, kterým hodnoty nevyjdou zcela v normě.

Závěr II. trimestru jsem díky pohybu a vyváženému jídelníčku zakončila s dobrou náladou a 6kg navíc od původní tělesné hmotnosti. Tímto bych chtěla všem budoucím maminkám od srdce doporučit následující: pokud Vám odezní těhotenské nevolnosti a doslova Vás neválcují chutě, v druhém trimestru je ten nejlepší čas se zaměřit na kvalitu jídelníčku, protože sama vím, že ve třetím trimestru je to zase kvůli jiným těhotenským obtížím (např. kvůli pálení žáhy atp.) méně reálné. Využijte druhý trimestr na udržení si váhy v přiměřených hodnotách nárůstu (tzn. po ukončení II. trimestru mít nahoře do 8kg od původní hmotnosti před otěhotnění) a jezte hlavně pravdielně a dostatečně, protože to Vám eliminuje výkyvy v chutích na sladkosti a tučné pokrmy. Stejně tak, pokud můžete, denně svižně choďte, ať si stále udržujete kondici, hmotnost i dechovou kapacitu. Navíc je to skvělá prevence těhotenské zácpy! Často mi totiž přišlo, že u maminek je to někdy jen alibismus, aby se mohli těhotenstvím bez výčitek projíst, protože prý „má se jíst za dva“ a „kdy jindy se pořádně najíst, než teď“! Stejně tak výmluvy k nepohybu přeci všichni pochopí. Tenhle přístup ale nedoporučuji, protože ve své poradně vidím, že po těhotenství najednou s 20-30kg navíc vůbec není snadné a rychlé hubnutí!

No a jak jsem prožila třetí trimestr a samotný porod z hlediska stravování? Je pravda, že třetí trimestr je zase zcela jiný než předchozí dva a to i z hlediska stravy a zažívání, ale na tohle vyprávění se těšte v příštím díle za 14 dní. 😉

Jídelníčky na míru a redukční kurzy ZDE

Krásné dny přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.