Proč nám ryby utíkají z talíře? (+ recept na pečeného kapra se švestkovou omáčkou)

fish

V prosinci jednoduše nemůžu psát o jiné skupině potravin, než o rybách. To se prostě nabízí, i když ryby to na českém strávníkově talíři nemají vůbec snadné, a to ať již mluvím o rybách sladkovodních či mořských. Mezi námi je mnoho lidí, kteří ryby nemají rádi – nechutnají jim nebo jim dokonce nevoní. Další skupinou lidí jsou alergici, kteří kdyby rybu snědli, tak by tady za chvíli s námi pravděpodobně ani nemuseli být, neboť ryby jsou jednou z nejčastějších skupin potravin vyvolávající vážné projevy alergie od kožních příznaků, zvracení, dušení až po život ohrožující anafylaktický šok. Pak tady máme osoby, jímž ryby nevadí nebo jim chutnají, ale dopřávají si je pouze zřídka, anebo jen v určité formě (tuňák v konzervě, olejovky, rybí saláty v majonéze, krabí tyčinky, kapr na Vánoce 1x za rok a smažené rybí filé 2x do roka). Dovolím si napsat, že mnoho Čechů rybu umí akorát vzít, obalit a usmažit. No být tou rybou, to bych radši utekla…přesný příklad toho, jak ze zdravé suroviny udělat nezdravý pokrm…A konečně poslední skupinka lidí, kterou se i já svou činností nutriční terapeutky, snažím rozšiřovat co nejvíce. Tou skupinou jsou samozřejmě zastánci či dokonce milovníci ryb. Jestliže nám nebrání zdravotní či jiné závažné důvody, doporučuji mít rybu v jídelníčku 2x týdně a klidně téměř v jakékoliv variantě. Ono to není o tom, že by člověk musel 2x týdně jít a koupit si celý filet ryby (i když by to byla top varianta :-)), ale pokud není možné si čerstvou rybu dopřát kvůli podezření na její čerstvost, cenovou dosažitelnost nebo dostupnost, pak se nebojme sáhnout i po méně vhodných variantách jako je tuňák v konzervě, rybí zavináče plněné kysaným zelím nebo rybí pomazánka například ze sardinek. Tyto druhy pozbývají některé výživové látky, ale řekněme si narovinu a s trochou nadsázky – „lepší ryba v aspiku než bůček na pekáči.“ 🙂 Pojďme se podívat na ryby zblízka a poodkrýt jejich klady, ale i zápory:

Pro co si ryb cením:

  • rybí maso je neodmyslitelným zdrojem kvalitních bílkovin a je pravdou, že existuje i skupinka vegetariánů, která sice nejí maso ani masné výrobky, ale ryby a mořské plody si dopřejí, jsou nazývání „pesco-vegetariány“
  • mořské ryby mají přínos pro obsah jódu – jód potřebujeme především pro správnou činnost štítné žlázy a tvorbu jejích hormonů, které ovlivňují celkový metabolismus člověka
  • mořští živočichové (hlavně ústřice) skrývají také množství zinku, pro mnohé možná informace, která moc neřekne, ale pokud napíšu, že zinek ovlivňuje kvalitu spermií a mužskou potenci, tak předpokládám, že do rybárny zavítá už více lidí 🙂
  • všechny druhy ryb obsahují velké množství vitamínu B (vsázet by na ně měli ve vyšším množství i sportovci) a mořské ryby i vitamíny A, D, E
  • a proč se doporučuje konzumovat rybí tuk? Ten obsahuje polynenasycené mastné kyseliny (známé jako „zdravé tuky“) a ty, jak již po množství mých článků víte, příznivě působí na srdečně-cévní systém
  • myslet na jejich pravidelný příjem by měli sportovci, lidé trpící neurologickými a cévními nemocemi, diabetici, lidé hubnoucí, starší lidé, děti a dospívající, dospělí…takže vesměs všichni 🙂

I ryby mohou mít však své stinné stránky:

  • obsahují velké množství vody a podléhají rychlé kazivosti, proto by měly být zpracovány v den koupě
  • jak již bylo řečeno, mohou být častým alergenem
  • poslední dobou se proslýchá i nešetrný chov ryb s následným dopadem na jejich kvalitu – i proto je důležité zvážit, od koho a z jakého dovozu ryby kupujeme
  • obsahují vyšší množství purinových látek, kdy z tohoto důvodu nejsou příliš doporučeny lidem trpící onemocněním „dna“
  • někoho odradí i cena některých ryb a mořských produktů

Což jsem nedávno zažila i já při návštěvě Třeboně, města na jihu Čech, známé pro své rybníky a chov sladkovodních ryb, a jako správný gurmetík 🙂 jsem se těšila na chutnou místní rybu…chuť mě tedy trochu přešla, když místní restaurace nabízely filet sladkovodní ryby (kapra, candáta…) kolem 250-300Kč, což mi přišlo s ohledem na lokálnost a dostupnost produktu ne příliš pochopitelné.

I přes podané informace bych se za konzumaci ryb chtěla přimluvit, a pokud se bojíte úpravy ryb, tak to považuji za obavu zcela zbytečnou, protože ryba chutná sama o sobě výborně. Naučme se hledat původní chuť potravin…rybě většinou stačí k tepelné úpravě jen pár minut na pánvi, na páře či v troubě a minimum koření a bylinek – sáhnete-li po soli, citrónové šťávě, česneku, pepři, drceném kmínu, kopru, petrželce, tymiánu, estragonu, bazalce, koriandru či oregánu, chybu neuděláte.

No a nakonec i tím, že jsme v Čechách a je prosinec, tak jsem vybrala recept na kapra, který se snoubí s chutí povidlové omáčky. Na 1 porci budeme potřebovat:

  • 150g filetu z kapra
  • 10g másla
  • 20g cibule
  • 20g mrkve
  • 20g celeru
  • 20g petržele
  • 5-10g švestkových povidel
  • sůl, celý pepř, mletá skořice, badyán, hřebíček a nové koření

Pekáč vytřeme máslem, vložíme osolené kapří filety, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, koření a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme, dokud kapr nezezlátne a zelenina nezměkne. Poté vyjmeme kapra z pekáče, vylovíme koření, do zeleniny v pekáči přidáme povidla, případně trochu vroucí vody a rozmixujeme do husté omáčky, kterou ještě chvíli provaříme. Podáváme s bramborovým pyré a dozdobíme nasekanými vlašskými ořechy.

Pamatujme: rybu nejen na Vánoce,
ale 2x týdně i v novém roce.

 

Krásný závěr roku 2016 přeje Martina Korejčková
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.