Příběhy z nutriční poradny: Proč nepodceňovat stravu při sportu

strava při sportu

Příběhy z nutriční poradny: Proč nepodceňovat stravu při sportu

Mým zaměřením výživového poradenství jsou i sportovci, kteří chtějí přirozeným způsobem upravit stravu při sportu. Proto můj dnešní díl „Příběhů z nutriční poradny“ bude věnován právě aktivním sportovcům, ať již rekreačním sportovcům, tak i těm výkonnostním.

U sportovců pozoruji dvě zásadní skupiny v souvislosti se stravováním – jeden tábor se o výživu zajímá, protože sport a vhodná strava jsou dva neodmyslitelně spolupracující celky, které si napomáhají k lepším výkonům, regeneraci, zabránění únavě, podpoře nárůstu svalové hmoty nebo naopak udržení štíhlé postavy (záleží na typu sportu). Tito sportovci dodržují určité zásady stravy při sportu, dbají na to, co jedí a někteří využívají i různé sportovní doplňky (vitamíny, proteiny, aminokyseliny a další).

Druhou skupinkou jsou ti, kterým chci věnovat tento článek – sportovci, kteří zatím na stravu tolik nehledí, protože v zásadě nejsou vedeni k souvislosti, že sport bez vhodné formy stravování je jako auto bez pohonné hmoty. Nejčastěji vídám tyto typy sportovců mezi fotbalisty, hokejisty, ale i mezi rekreačními sportovci všeho druhu.

Dnešní článek Vám vyobrazí příběh mladého osmnáctiletého hokejisty Petra, který se věnoval hokeji od dětství, tréninky měl 5x do týdne a k tomu jeden den v týdnu zápas, a i přes jeho sportovní nasazení a mladý věk si nesl na svém těle několik kilogramů tuku navíc a nedisponoval zcela dobrým svalovým základem. Když už mu nadbytečné kilogramy překážely i při hokeji – byl pomalý a neobratný, rozhodl se jeho stávající situaci s mým nasměrováním řešit…

Petr mě navštívil v mojí poradně po tom, co si vyslechl přednášku o stravování při sportu pro jejich hokejový klub. Petra hokej moc bavil, měl v něm i určité ambice, ale rozhodující pro jeho návštěvu u mě byla právě jeho neobratnost kvůli kilům navíc. Petr se o stravování nikdy nezajímal, neviděl souvislost mezi důležitostí výživy při sportu a vlastně ho k tomu nevedli ani rodiče, ani trenéři. Petr se stravoval jako mnoho mladých lidí…před odchodem do školy se mu povedlo nasnídat jen někdy a když už se tak stalo, většinou to jistily sladké cereálie s mlékem (skořicové čtverečky, čokoládové kuličky a podobně). Ve školním bufetu si často kupoval bagetu nebo obloženou housku se salámem z bílého pečiva, ve školní jídelně sázel na výběr jídel klasické české kuchyně. Před tréninkem si vždy dal pro rychlou energii sušenku nebo proteinovou tyčinku. Ovoce a zeleninu měl rád, ale vlastně jí moc nezařazoval, což si ani neuměl vysvětlit proč, když mu ovoce i zelenina chutná. Večeře probíhaly již doma po tréninku často studenou formou – pečivo, párky, hermelín, salámy, tučné sýry. Samozřejmě nesmím zapomenout zmínit, že i občasné pití piva po tréninku nebo při posezení s přáteli mělo své pevné místo v jídelníčku.

Když jsme s Petrem po tomto povídání o jeho stravovacích návycích přešli k měření celkového tělesného složení, zjistili jsme, že krom lehké nadváhy se v Petrově těle vykazuje nedostatek svalové hmoty na celkovou hmotnost, kterou aktuálně měl, a to i přes jeho sportovní nasazení, posilování a zpevňování těla při suché přípravě. Je to z toho důvodu, že v reakci těla stále platí dvě zásadní rovnice:

  • Výdej energie by měl být roven příjmu energie z jídla pro udržení si hmotnosti (Petr převyšoval příjmem svůj výdej, navíc hrála roli i kvalita stravy, proto ani sportem nevydal to, co přijal).
  • Pro udržení, růst a regeneraci svalové hmoty je zapotřebí nejen zátěž svalu (např. silový trénink), ale i jeho kvalitní výživa, kterou jsou především bílkoviny, optimální pitný režim a vitální látky jako je hořčík, vápník, vitamín C…

… Po Petrovu „zásahu“ do jídelníčku se postupně začala měnit jeho tělesná konstituce – zhubnul tuk a osvalil tělo dle svých představ. A co k tomu vedlo? Nastavení jídelníčku přímo na něj, kdy přestal mít nadbytek energie, která se mu pak formovala v podkožní tuk a naopak zkvalitnění stravy, jež přinesla lehký nárůst svalové hmoty a dostatek energie. Z jídelníčku vyřadil slazené cereálie, nekvalitní sportovní proteinové tyčinky a sušenky, omezení české kuchyně v jídelně, zredukování počtu piv, vyloučení párků, hermelínů a baget. Naopak zařadil sypané müsli, vločky, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, polotučné sýry, šunku, ryby, ovoce a zeleninu, kvalitní sportovní tyčinky a v jídelně také začal preferovat jídla odlehčená od tučných mas, smetanových omáček, smažených pokrmů a kynutých knedlíků. Změny ho nijak nezatížily, naopak, pochvaloval si, jak se cítí lépe, pohybuje se rychleji na ledě, je bystřejší, po trénincích či zápasech je méně unavený a jeho svaly regenerují rychleji…

Uvědomění na závěr? Správně „nastavená“ strava dle konstitučního typu člověka a charakteru sportu patří dle mého do základních potřeb každého sportovce a jsem ráda, pokud vidím, že je sportovec k těmto základům veden sportovním klubem, oddílem či trenérem, protože trenér (a rodič samozřejmě) je ten, kdo by měl vést sportovce nejen v rámci dobré sportovní přípravy, ale i ve stránce výživy, svalové kompenzace a i v oblasti psychologie sport. Jsou trenéři, kteří vynikají všemi aspekty, ale jsou trenéři, kteří si na oblasti, ve kterých nenesou jistotu, přizvou na pomoc další odborníky, což je další skvělá varianta.

Důležitou věc vnímám v apelaci klubů na místní bufety, které často na svých stadionech mají, aby nabízely sportovcům i jiný druh jídel než jsou párky v rohlíku, klobásy a sladkosti. Mám však pocit, že tohle změnit, ještě nějakou chvíli potrvá, proto je důležité, aby každý sportovec začal především v první řadě u sebe.

I se zdravější formou stravování je radost jíst!

Krásné dny přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.