Potraviny, které nám pomohou zlepšit náladu

good mood

Potraviny, které nám pomohou zlepšit náladu

Za svou dosavadní pracovní éru, která mi dala kontakt s mnoha lidmi ve své nutriční poradně, kdy na základě toho, abych lidem dobře poradila a někam je nasměrovala, mi tito lidé sdělují příběhy o jejich životním stylu, denním režimu, stravování, pohybu a psychologických faktorech – starostech, problémech, ztrátách, nespokojenostech, časovém tlaku… I to je součást života a ať chceme nebo nechceme, často tyto aspekty ovlivňují naše pocity a nálady. Naštěstí existuje spoustu metod, které nám pomáhají se s těmito vlivy vyrovnat, zlepšit či je zcela odstranit.

Základem samozřejmě je, začít od samotného jádra problémů – umět tyto situace zvládat, pracovat na osobnostním rozvoji, mezilidských vztazích, timemanagementu, změně životního stylu a dalších postupech, což často bývá cesta a ne „jednorázová akce“. Jednou doplňkovou možností, jak si zlepšit svou náladu, je i zvolení správné stravy a vhodných druhů potravin. Některé potraviny mají schopnost stimulovat vylučování většího množství serotoninu – hormonu dobré nálady, radosti a štěstí. Přibližně 10% z jeho celkového vyprodukovaného množství se nachází v mozku, kde tento hormon ovlivňuje pocity, emoce a chování. Tvorbu serotoninu můžeme podpořit konzumací potravin, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan (poznámka: aminokyselina je základní stavební kámen bílkovin a L-tryptofan je jednou z těch, které si tělo neumí vytvořit a musíme je přijímat stravou). Další tvorbu serotoninu nám podpoří i příjem vitamínů B skupiny včetně kyseliny listové a hořčík. V jakých potravinách jsou tyto látky obsaženy?

Potraviny podporující pozitivní emoce:

  • díky obsahu tryptofanu:
  • ořechy – především mandle
  • slunečnicová semínka
  • neloupaná rýže
  • banány
  • chřest
  • díky obsahu vitamínu skupiny B (včetně kyseliny listové, která do této skupiny patří):
  • kvasnice
  • celozrnné produkty
  • maso
  • polotvrdé a tvrdé sýry
  • luštěniny
  • ořechy
  • jáhly
  • listová zelenina
  • maliny
  • díky obsahu hořčíku
  • banány
  • ořechy – opět především mandle
  • celozrnné výrobky
  • sójové výhonky
  • luštěniny
  • tmavě zelená listová zelenina
  • kakao

Očekáváte, že zmíním silnou trojici čokoláda – káva – alkohol, o kterých je všeobecně vliv na naši náladu známý? Ano, i tyto potraviny mají tu magickou moc působit na to, jak se cítíme, ale musím upozornit na podmínky, za kterých toto tvrzení může platit a nebudou v rozporu s jinými výživovými doporučeními:

  • Čokoláda: Za předpokladu, že čím více % kakaa obsahuje, tím je lepší. K tomuto účelu vybírejte čokoládu s obsahem 70% kakaa a více a dodržujte množství (maximálně „řádku“ tabulky čokolády denně 🙂 ).
  • Káva: Na povzbuzení nálady může působit i espresso, doporučuji v maximálním denním množství třech šálků. Espressem mám na mysli to „pravé espresso“ (o obejmu cca 30ml), ne „české“ espresso, tedy kýbl přepálené, černé, kyselé a hořké tekutiny.
  • Alkohol: Pokud lidé nemají zdravotní problémy, které by pití alkoholu naprosto vylučovaly, nebo hraniční nadváhu, tak k účelu povzbuzení nálady nemohu doporučit více jak 1-2 dcl vína nebo 0,3l 10° piva v maximální denní dávce (nikoliv denní dávky kumulovat například do jednoho dne v týdnu). Ve vyšší hladině alkohol začíná působit na naše chování také, ale zcela jiným způsobem, což už nemusí být žádoucí.

Snad už nikoho nepřekvapuje, že strava ovlivňuje tolik fyzických, psychických, ale i sociálních aspektů, že vliv potravin na naší náladu je již jen jakási doplňková informace, proč myslet na to, co jíme. A pokud stále máte málo informací o tom, jak se stravovat či jak upravit svoji hmotnost, za zkoušku rozhodně stojí i bezplatný online program Za 30 dní k lepšímu stravování. 15 jednoduchých, avšak stěžejních rad do jídelníčku započne kroky k Vašemu lepšímu stravování, zdraví a postavě – díky pravidelným mailům zdarma po dobu jednoho měsíce.

Za 30 dní k lepšímu stravování

Dobrou náladu po celý den přeje Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí

 

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.