Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

Příběhy z nutriční poradny: S vyváženou stravou se snižují nezvladatelné „chutě“

Téma článku z rubriky „Příběhy z nutriční poradny“ by mohlo zavánět dvojsmyslem, a tak hned na začátku vyjasním pojem „chutě“. Mám na mysli chutě na sladké, slané, tučné, smažené, zkrátka vše, v čem zásadně převažuje určitá chuť, která je silnější než chuť základních potravin. Jablko, maso nebo třeba vajíčko víte, jak „jednoduše“ chutná, ale když přijdou ty echt chutě, pak v tu chvíli potřebujete něco hodně sladkého, slaného, smaženého, tučného či jinak pro Vás chuťově přitažlivého.

„Chutě“ (a podlehnutí jim) jsou obecně jedním z nejzásadnějších důvodů, proč lidem nejde si udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost. Takový malý příklad Vám popíšu na sobě. Jelikož na svoje stravování hodně dbám, snažím se jíst vyváženě, tedy tak, aby moje tělo dostalo dlouhodobě vše, co potřebuje – bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerální látky, vlákninu, závlahu, pravidelnost atp. Takže když celý den jím vyváženě, dobře se vyspím a nejsem ve stresu, nemám chutě na nic extra a to ani na oslavách nemám problém si nabízené dorty, chlebíčky, listové šneky atp. nedat. A dokonce ani na to nemám chuť. Je pravda, že moje přirozené tíhnutí, je chuť na sladké. Ale pokud jím vyváženě, většinou mi stačí si jednou až dvakrát kousnout třeba do dortu, zažít tu chuť a víc již dál nemám potřebu jíst.

No a pak ale jsou i dny, kdy nejde jíst tak, jak jsem zvyklá, třeba někde na cestách a výletech nebo když se nakumuluje aktivní a hektičtější den a moje vyvážené stravování dostane na frak. Nebo když mám dlouhé prodlevy mezi jednotlivými chody (cca více jak 4 hodiny), tak pak to začne. Chutě přichází i spolu s překotnějším jedením. V tu chvíli mám tendence víc uzobávat, pak se najím, a ještě mám potřebu se „dojíst“. Vůbec se tedy nedivím lidem, kteří jedí nepravidelně, nevyváženě, a ještě jsou pod tíhou stresu a nadvládou emocí. To bych pak taky jedla vše, co by mi pod ruku přišlo. Také cítím, že když jím podle mého hůř, pak mám víc chutě na sladké či slané potraviny a jídla nebo na tučné ořechy.

Další „Příběh z nutriční poradny“ je tedy právě na toto téma – na téma eliminace chutí. Jelikož je mým největším záměrem vytvářet lidem individuální jídelníčky na míru, tak těch klientů, kteří takový jídelníček ode mě mají, jsou již stovky. A víte, jaké jsou vůbec první efekty po najetí na jídelníček, na kterých se shoduje většina mých klientů?

  • Tak za prvé se jim zlepšuje zažívání a vyprazdňování (snižuje se výskyt nafouklého břicha a upravuje vyprazdňování),
  • za druhé lidé pociťují nával energie, prodloužení výkonnosti a menší unavitelnost
  • a za třetí jim s velkým údivem a radostí mizí chutě (především chutě na sladké a tučné a snižuje se výskyt a frekvence hladu, protože pocit zasycení po vyvážených jídlech je znatelný).

A teď již k „Příběhu z nutriční poradny“ , jež nastiňuje nadšení paní Marty, která se vymanila ze „závislosti“ na sladkém.

Paní Marta měla sedavé zaměstnání, velkou odpovědnost v práci, svoji domácnost, muže a dvě děti. Takže na jednu ženu samo o sobě nápor, i když se to v dnešní době bere jako standard, že tohle vše žena vše zvládá, a ještě snad s ladem a úsměvem na tváři. Fail! Ve své poradně vidím, že málo která žena, o tohle vše pečující, není vyčerpaná a unavená. O to víc je důležité dbát na sebe, na svoje tělo, mysl a také na svoje stravování, které pokud je vyladěné, tak může přinést zvýšení vitality, omezení únavy, zamezení chutím na sladké a tučné, zamezení emočnímu zajídání a záchvatovitému jedení.

Paní Martu velmi trápila únava a neustálé chutě na sladká a tučná jídla. Denně musela mít sladkou sušenku nebo buchtu a nějaké vydatnější tučné jídlo, aby uspokojila touhy jejího těla. Na druhou stranu jí to ale přinášelo neustále se zvedající číslo na osobní váze, a proto mě vyhledala. Sestavila jsem jí jídelníček na míru, kdy zásadním bodem bylo to, že jedla pravidelně, v jejím případě 5x denně, a její jídelníček obsahoval v každém jídle krom bílkovinné potraviny (mléčných výrobků, sýrů, masa, ryb, luštěnin, vajec atp.) především i část kvalitních sacharidů s vysokým podílem vlákniny (rýži natural, brambory, batáty, celozrnné těstoviny, bulgur, pohanku, quinou, pyré ze zeleniny, celozrnný/žitný nebo semínkový chléb, vločky nebo sypané müsli) a v neposlední řadě opravdu každé jídlo obsahovalo minimálně 100g ovoce nebo zeleniny.

Bílkovinná potravina zasytila, kvalitní sacharidy s vysokým podílem vlákniny dodaly postupně uvolňující se energii a ovoce a zelenina jednak zasytila, jednak dodala tělu závlahu, vitamíny, minerální látky a také zpomalila vstřebávání každého jídla. Konečným efektem pak bylo pravidelné stravování, vymizely pocity hladu, eliminovaly se výkyvy nálad, a hlavně s neskonalým potěšením paní Marty – zmizely chutě na sladkosti a tučná jídla!!! A co si budeme povídat, ono se pak prostě hubne snadněji, když pořád do sebe člověk nepotřebuje tlačit sladkosti nebo těžká jídla!

Paní Marta byla ve velké radosti i úžasu, že to jde nebýt otrokem její dosavadní chutě na sladké, protože vždy, když si zkoušela sama sladké odpírat a vydržet to, tak jí to nikdy nevydrželo déle než pár dní. Zakopaný pes byl hodně i v tom, že její jídelníček byl značně nevyvážený a nepravidelný a výkyvy hladu a chutí byly pak velmi patrné a těžko ukočírovatelné…

Uvědomění na závěr:

Jistě že v otázce chutí na vše možné nemá vliv jen vyváženost jídelníčku a jeho pravidelnost (potažmo i vhodný výběr potravin, jejich kombinace a množství), ale chutě ovlivňuje i naše přirozená chuťová preference, stresová zátěž, emoční stabilita/labilita člověka nebo i ženský hormonální cyklus. No ale řekněte, i kdyby se vaše chutě ustálily díky tomu, že zpravidelníte a vyvážíte jídelníček, například z poloviny, nebylo by to i tak super? Osobně vidím úspěch v této čtveřici:

  1. jíst vhodné základní potraviny a v optimálním množství (zkuste si svůj talíř rozdělit na třetiny a na jedné mít bílkovinnou potravinu, na druhé třetině kvalitní sacharidové potraviny s vyšším obsahem vlákniny (výběr viz výše v textu) a na poslední třetině ovoce nebo zeleninu.
  2. Jíst pravidelně 3-5x denně, osobně jsem ale zastánce jíst alespoň 4-5x denně s maximálními rozestupy mezi jídly 4 hodiny.
  3. I kdyby nic jiného, tak každý chod by opravdu měl obsahovat minimálně 100g ovoce nebo zeleniny (strach z ovoce není ani při hubnutí na místě).
  4. Ze svého jídelníčku vyhoďte co nejvíce zdrojů sladkostí, slaných potravin a také moučných, smetanových, tučných a smažených jídel – a máte část úspěchu zaručený.

Jídelníčky na míru, online jídelníčky a redukční kurzy ZDE

Krásné dny přeje Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.