Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

Příběhy z nutriční poradny: „Nejhorší kombinace potravin při hubnutí“

Moje práce není jen o tom, že si klienti nechají sestavit jídelníček na míru, který je jim poté vodítkem při hledání cesty, jak se lépe stravovat, jak zhubnout, jak se cítit lépe, jak se uzdravovat. Moje práce je i o tom, vysvětlovat lidem principy toho, jak funguje strava poté, co ji dostanou do těla, tak co se s ní v organismu děje. Předávám lidem to, jaké krátkodobé, ale i dlouhodobé dopady má to, co jedí. Učím lidi principům a vztahům mezi jídlem a dopadem na tělesný vzhled i zdraví. Domnívám se, že kdyby lidi o stravování věděli to, co já, nekupovali a nejedli by 80% toho, co nabízí potravinářský trh. 😊 Jak se říká „profesionální deformace“ 😀 I z toho důvodu, když můžu, tak šířím tyto informace dál…

Další můj článek věnuji vysvětlení jednoho zásadního principu, který stojí za tím, že lidé obecně s lety nezadržitelně přibírají na tělesném tuku, že postupem času je může dostihnout inzulínová rezistence a cukrovka II. typu, ztučnělá játra, vysoká hladina cholesterolu atp. Chtěla bych Vám předat vhled do zásadního aspektu stravování, který když pochytíte, už napořád budete mít možnost zásadně ovlivňovat svoje zdraví a vývoj tělesné hmotnosti…

Dnešní „Příběh z nutriční poradny“ je o panu Alešovi, kterému stačilo pochytit princip, který popisuje nejhorší kombinaci potravin při hubnutí, na které si pak dával pozor. To mu pomohlo zhubnout 5 nadbytečných kilogramů tělesného tuku…

… Nuže, princip je to jednoduchý, ale pokud ho začnete praktikovat ve stravování, zažijete přerod ve vašem jídelníčku. Nejen v jídelníčku. Vaše tělo i zdraví Vám poděkuje. Protože tou nejhorší kombinací, které se lidé ve stravování dopouštějí, je to, že kombinují velké množství cukru a tuku dohromady.  Jednoduše řečeno – tím zásadním principem je: nekombinovat velké množství cukrů (sacharidů) v kombinaci s velkým množstvím tuku. A teď prakticky na příběhu pana Aleše:

Pan Aleš se do naší společné návštěvy stravoval 3x denně a to obvykle „česky“. Ke snídani namazané pečivo se sýry, paštikou, salámy, šunkou, vejci… K obědu si vybíral z restauračních hotovek a denních meníček – v principu velké množství přílohy (brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, kaše…), menší kus masa a hodně tuku okolo (sosy, masové šťávy, omáčky, dresinky) a také s minimem zeleniny. Večeře byly obdobnou formou jako snídaně či obědy, tedy obložené pečivo, polévky (česnečka, kulajda, bramboračka, gulášová, dršťková apod.) nebo teplé pokrmy české kuchyně. Jeho jídelníček obsahoval málo ovoce i zeleniny. O víkendech pak k odpolední kávě přibylo ještě něco i ze sortimentu domácího sladkého pečení (koláče, buchty, řezy). Pokud bych měla tyto kombinace pokrmů jednoduše charakterizovat, jedná se o jídla kombinující vysoké množství sacharidů s vysokým množstvím tuku a minimem vlákniny. Troufnu si říct, že takhle kombinace jídel zapříčiňuje velkou měrou nadváhu a obezitu Čechů (a někdo k tomu přidá ještě nějaký ten alkohol, fastfoodek, krekříky, sladké pití, sladké smetanové jogurty a máme tu nárůst hmotnosti, prediabetes, zatížená játra a žlučníkové koliky jako vyšité).

V čem je tato kombinace cukr + tuk tak nevhodná? V tom, že vysoký přísun sacharidů (cukrů) z příloh, pečiva, sladkostí, cereálií, obilovin, sladkých mléčných výrobků, sladkého pití apod. rapidněji zvedne hladinu krevního cukru, načež zareaguje slinivka zvýšenou potřebou inzulínu – hormonu, který má za úkol hladinu krevního cukru snížit. A teď ta potíž: pokud sacharidy v jídle doprovází ještě velké množství tuku (tuk v mase, vejcích, sýrech, másle, oleji, omáčkách atd), toto přehršelé množství tuku může být díky inzulínu (a dalším hormonům a biochemickým procesům organismu) snadněji zakomponováno do tukových tělesných zásob. Zásadní rada tedy zní: nekombinovat velké množství sacharidů s velkým množstvím tuku. A to ať už se jedná o tuk „zdravý“ (z ryb, ořechů, kvalitních olejů) nebo o tuk „nezdravý“ (ztužený tuk, tučné maso, uzeniny, paštiky, velké množství vajec apod). Většina lidí tomu nasadí ještě korunu tak, že jídla, ve kterých kombinují velké množství sacharidů a tuků, navíc pozbývá minimum vlákniny, zeleniny (nebo ovoce).

Pan Aleš tedy správně pochopil, že dlouhodobě udržitelná hmotnost ho může čekat pouze tehdy, zařadí-li tento princip do svého stravování. Začal nad svým stravováním dennodenně přemýšlet a mnohé mu došlo:

  • když snídá nyní chléb, už ho nemaže tlustou vrstvou másla/tučné pomazánky/paštiky. Používá méně tučné čerstvé sýry, tvarohové pomazánky z polotučného tvarohu nebo nemaže vůbec. Vyřadil salámy, paštiky, vysokotučné sýry a 4ks vajíček naráz na snídani. Pochytil, že když ke každému jídlu přidá zeleninu, jeho hladina krevního cukru neporoste tak rychle, neboť se vstřebávání sacharidů z pečiva obsahem vlákniny zpomalí, tedy nebude potřebovat tolik inzulínu naráz, který by pak pomáhal ukládat tuk z jídla.
  • Pochytit, že si k obědu má dávat jídla, která obsahují méně tuku, tedy například přílohu (brambory, rýži, kaši) v kombinaci s libovým masem/rybou/luštěninami… připravené na malém množství přidaného tuku, a naopak je potřeba jídlo opět doplnit o zeleninu (ideálně částečně i čerstvou).
  • Tučné, jíškou či se smetanou připravované polévky zaměnil za zeleninové krémy bez smetany (smetana = tuk).
  • Došlo mu, že když si bude chtít dát u kamaráda na grill party grilovanou krkovici, tak že už se obejde bez dresinku a místo 2 plátků chleba si dá misku zeleniny a chleba již jen minimálně. Protože naložená krkovice je tuková bomba, a tak potřebuje přijmout už méně sacharidů (chleba). Když mu došlo, že i alkohol jsou „cukry“ a neměly by se kombinovat s velkým množstvím tuku, tak mu to radost neudělalo, protože najednou věděl, jak se pivo může v kombinaci s tukem z jídla v organismu chovat. A v tom já spatřuji sílu těchto vědomostí. 😊
  • Při víkendovém sladkém pečení se snažil manželku směrovat tak, aby pekla méně tučné buchty (což ale moc nejde 😊), tak se přes léto alespoň přeorientoval na zmrzlinové ovocné sorbety (sice cukr v nich je, ale už tam není alespoň ten přidaný tuk, což byla hlavní myšlenka jeho nápadu, že vymění buchty za ovocné domácí zmrzliny).

Dalo by se říct, že jednoduchá změna v přemýšlení o jídle a o tom, co spolu nekombinovat nebo kombinovat jen v malém množství, dovedla pana Aleše ke zhubnutí pěti kil tuku. Ve skutečnosti byly ty změny ve stravování obrovské, protože překopal celé jeho dosavadní stravování a především se naučil o jídle a kombinování potravin jinak přemýšlet.

Uvědomění na závěr:

Někteří moji klienti mi říkají: „teda, vy máte ale vůli, že si tuhle dobrotu nedáte“. Není to tak pravda. To, co mám v jídle opravdu ráda, a úplně to nesplňuje moje kritéria, tak i tak si i to výjimečně dopřeju, když vím, že to opravdu chci jíst. Ale pravidelně to nejím. Ve vědomostech je síla. Moje zkušenosti a vědomosti o stravování jsou nejsilnější motivační faktor, proč některé věci nejím. Nejím, protože se mám ráda a nechci svému tělu dělat to, že do něj budu dávat to, co vím, že mu při četné konzumaci ubližuje nebo neprospívá. Proto, někdy není potřeba mít přímo vytvořený jídelníček na míru nebo si zapisovat do kalorických tabulek vše to, co sníte. Někdy stačí pochytit základní principy ve stravování a pak se jimi řídit. Rozdíly mohou být veliké a dopady celoživotní. Pokud nejste těmi, kteří se chtějí stravovat podle jídelníčku, ale i tak se chcete stravovat zdravěji nebo zhubnout, určitě se snažte dohledávat informace o tom, jak jídlo v těle funguje a jak svými vědomostmi můžete ovlivnit výběr potravin i pokrmů.

Jídelníčky na míru, online jídelníčky a redukční kurzy ZDE

Krásné letní dny přeje Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Instagram: stravovanisradosti

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.