Kolik cukru sníme v běžných potravinách?

cukr v potravinách

Kolik cukru sníme v běžných potravinách?

Díky předchozím článkům na tomto blogu už máte k dispozici informace o tom, že není cukr jako cukr – jednoduše řečeno, že sacharidy (neboli cukry) dělíme dle dvou základních charakteristik na „pomalé“ (obiloviny, luštěniny, přílohy, chléb, pečivo…) a „rychlé“ (cukr, med, ovoce, sirupy, sladkosti, alkohol a další).

Celkové denní množství sacharidů by mělo dosáhnout kolem 50% z celkového energetického příjmu (max. doporučená hodnota se uvádí kolem 65%) a doporučená dávka pro „rychlé cukry“ je pouhých 10% z celkového energetického příjmu, což se u žen pohybuje v rozmezí od 35 – 60g za den a u mužů 40 – 85g. Pokud denně sníme 200-300g ovoce (například banán a jablko), 200g bílého neslazeného jogurtu (3,5% tuku) a 200ml mléka (1,5% tuku), dostaneme se na hodnotu 50g „rychlých“ sacharidů (cukrů). Vidíme tak, že doporučenou denní dávku máme splněnou a všechny další „rychlé“ cukry ze sladkých nápojů, dezertů, dortíčků, sladkostí, čokolády a cukrů na slazení, jsou vesměs zbytečné. Důležité je také zmínit, že mnoho přidaného cukru obsahují i potravinářské výrobky jako jsou kečupy, pomazánky, dresinky, omáčky, pečivo a další a další potraviny. „Pomalé sacharidy“ by tedy měly být nad těmi „rychlými“ ve valné převaze.

donut

Informace o obsahu cukru naleznete na obalech potravin v místě, kde jsou uvedeny údaje o nutriční a energetické hodnotě výrobku (často na 100g potraviny/pokrmu). Pojem „sacharidy“ označuje jejich celkové množství a pojem „z toho cukry“ pak obsah právě „rychlých cukrů“. V souhrnu níže jsem pro Vás připravila přehled vybraných potravin a jejich obsah „rychlých cukrů“ ve 100g suroviny/potraviny. Jak je vidět, cukry přijímáme v mnoha podobách a rychlé cukry mnohdy i v potravinách, ve kterých bychom je ani nehledali.

Stále tedy platí jasný závěr: všeho s mírou a u cukru to platí dvojnásob.

Díky čemu je tedy radost jíst a přesto bez výčitek?

Sladké dny i bez cukru přeje
Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí

Přehled množství „sacharidů“
a „z toho cukrů“
na 100g (ml) potraviny:

informace čerpány z potravinových obalů a platformy www.nutridatabaze.cz
Potravina (100g) Obsah sacharidů/z toho cukrů (v g)
Rohlík sójový 63/4
Chléb toastový bílý 54/4
Žitné knäckebroty 66/3
Bábovka olejová 45/32
Těstoviny (v suchém stavu) 73/3
Rýže jasmínová (v suchém stavu) 79/0,2
Polenta (v suchém stavu) 75/0,3
Ovesné vločky 56/1,2
Müsli sypké (vločky + sušené ovoce) 63/28
Čokoládové snídaňové kuličky 74/29
Mléko polotučné 5/5
Mléko zahuštěné, slazené 55/55
Jogurt bílý 3% tuku 5/5
Jogurt ovocný 3% tuku 12/11
Jahody 6,7/6
Jablka 13/10,5
Banán 22/19
Sušené datle 20/17
Ovesné sušenky 62/23
Polomáčené sušenky 56/23
Gumoví medvídci 77/46
Čokoládové oplatky 63/43
Mléčná čokoláda 56/56
Hořká čokoláda 70% 35/28
Raw energy tyčinka 60/47
Chipsy 48/0,6
Kečup sladký 25/22
Konzervované fazole 13/3
Kakaový prášek slazený 82/7,5
Kakaový prášek (10% tuku) 15/0,6
Džus 100% multivitamin 11/11
Cola 11/11
Cukr řepný 99/99
Cukr třtinový 99/99
Javorový sirup 87/82

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.