Dvě nejdůležitější opatření, jak přes Vánoce nepřibrat

Vánoce jídlo
Dvě nejdůležitější opatření, jak přes Vánoce nepřibrat

Vánoce přicházejí! Charakterizovat toto období nemusím, protože to všichni sami známe a zažíváme. Každý si přizpůsobuje předvánoční období, vánoční svátky i oslavy příchodu nového roku po svém, ve vlastním stylu, svým osobitým či rodinným způsobem.

V době, kdy jsem se chystala psát tento článek, jsem se sama sebe zeptala, co bych Vám chtěla předat či poradit v souvislosti se stravováním v období Vánoc, neboť každý rok v tomto období směřuji svoje články právě na témata vánočního obžerství. Nechala jsem proudit myšlenky  a vzešla mi z toho anketa. Vzala jsem to za jiný konec a zeptala jsem se lidí ve svém okolí, jakou by dali ostatním lidem radu (tu zcela první, která je napadne), aby o Vánocích nepřibrali. Zde pár krásných odpovědí, kdy se některé u spektra dotazovaných opakovaly:

„Aby lidé jedli střídmě.“
„Aby lidé nepapali jako prasátka“ (tuto odpověď jsem musela změkčit, aby byla publikovatelná 🙂
).
„Aby lidé kompenzovali prohřešky pohybem.“
„Všeho s mírou.“
Ryba pečená v troubě s bramborem místo klasické kombinace. Vynechat chlebíčky. Cukroví jen střídmě třeba ke kafíčku. Po svátcích opět pohyb.“

Krásné odpovědi, mám z nich radost, protože je vidět, že všechny odpovědi máme v sobě a vlastně to všechno všichni víme. I já, když jsem přemýšlela, nad touto odpovědí, tak mě napadla dvě nejdůležitější opatření, která se shodují s anketními odpověďmi. Tou první radou je STŘÍDMOST a tou druhou je POHYB. Tyto zásady praktikuji během Vánoc i já a díky tomu se mi již přes deset let daří o Vánocích nepřibrat. A jak vypadá VÁNOČNÍ STŘÍDMOST v praxi?

No, co si budeme povídat, je  to o vůli a vnitřních pocitech. Prostě si nesednu k míse cukroví, nevypiju láhev vína, nejím jeden chlebíček za druhým. Naopak, do bramborového salátu si přimíchám bílý jogurt, ke štědrovečerní večeři si vystačím s jednou skleničkou bílého vína, denně sním tak 4 kousky cukroví a to si peču ještě druhy o něco vychytanější na „zdravější“ suroviny. Recepty na toto cukroví připojuji na konci článku i pro Vás jako inspiraci na vánoční pečení. Chlebíčky a kola, které bývají na vánočních obchůzkách časté, nejím a nepiju vůbec, spíše ujídám šunku, sýry, ovoce a zeleninu, trochu oříšků, naopak slané tyčinky a brambůrky mě nechávají chladnou. Svařák nesladím a dávám si ho většinou do menšího hrnečku nebo skleničky. Večer u vánočních pohádek už si dám jen skleničku vína, dobrý sypaný čaj nebo espresso na chuť. Během Vánoc chodím na procházky a cvičím jógu. A jak to máte vy? Který pocit preferujete? Ten z chuti všech vánočních dobrot i za cenu nějakého toho kila navíc? Nebo dobrý pocit, že si od každého trochu zobnete, ale držíte se na uzdě jako já? Nebo příjemný pocit z dobrého jídla, ale negativní z následných výčitek? Nebo je Vám to zcela jedno? 🙂

Takže žádné velké tajemství ani fígl v tom, jak se o Vánocích vyvarovat pocitům přejedení, výčitkám svědomí a tloustnutí, není. Osobně absolutně o Vánocích nestrádám, co se jídla týče, a v novém roce nemusím řešit, co s kily navíc. A pokud se Vám stane, že hřešit budete a pak budete řešit, jak kila dát zase dolů a třeba i nějaké další k tomu navíc, tak u mě v poradně máte vždy dveře otevřené. 🙂

Dárkové poukazy pro Vaše blízké

A teď pro inspiraci slíbené tři recepty na vánoční cukroví, které rozhodně nejsou dietní, ale recepty jsou vylepšeny o „zdravější“ suroviny, ochuzeny o množství cukru nebo bílá mouka je nahrazena jinými alternativami:

Vánoční koláčky z ovesných vloček
300g změklého másla

200g třtinového moučkového cukru
3 celá vejce
500g hladké mouky (mix pohankové a špaldové)
250g ovesných vloček (opražené, rozmixované)
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
skořice, kakao nebo perníkové koření
marmeláda

Na vál nasypeme mouku, ovesné vločky, přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici (kakao, perníkové koření), prášek do pečiva a uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme pokrájené máslo. Všechny suroviny důkladně zpracujeme rukama ve vláčné těsto, vyválíme plát a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme při 180°C cca 10 minut. Slepujeme marmeládou dle vlastní chuti.
IMG_20161106_135120

Vanilkové rohlíčky ze žitné mouky
280g žitné mouky

200g másla
120g mletých vlašských ořechů
50g třtinového cukru
2 lžíce mléka
špetka soli
mouka na vál
vanilkový a moučkový cukr na obalení rohlíčků (nemusí být)

V míse smícháme mouku s ořechy, cukrem a špetkou soli. Přidáme změklé máslo a mléko. Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe několik hodin uležet. Poté z těsta tvoříme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíře a v předehřáté troubě na 160°C asi 8 minut. Po upečení případně rohlíčky obalíme v cukru (směs moučkového + vanilkového), ale není potřeba, rohlíčky jsou výborné i tak.

Vanilkové rohlíčky ze žitné mouky

Špaldové linecké těsto
220g špaldové hladké mouky (může být i v celozrnné variantě)

140g másla
1 vanilkový cukr
vrchovatá lžíce kokosového cukru
2 žloutky
citrónová kůra
džem na slepení

Zpracujeme těsto, necháme přes noc odležet v lednici a poté těsto vyválíme, vykrájíme a pokud hotové cukroví už nebudete zdobit, cukrovat ani polévat v rámci šetření kalorií), tak stačí před pečením potřít bílkem. Pečeme na pečícím papíře na 160°C.
Špaldové linecké těsto

Krásný prosinec bez vánočního shonu plný pěkných chvil a do roku 2018 spokojené dny  přeje

Bc. Martina Korejčková, DiS.
nutriční terapeutka, Plzeň
www.martinakorejckova.cz
FB: Stravování s radostí
Recepty čerpány z Facebookové stránky – Lidé lidem: recepty

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.