Červená řepa 2x jinak: salát z červené řepy a cizrnová pomazánka s červenou řepou

beets-1368370_960_720
Červená řepa

Jak jednoduše ozvláštnit klasický zeleninový salát? Doslova bombou do míchaných salátů může být zapojení červené řepy – naprosto jednoduché, staletí známé zeleniny, kterou znovu začínáme objevovat a v našich jídelníčkách používat. Například moje babička s dědečkem obhospodařují úžasnou zahrádku, kde pěstují červenou řepu už léta letoucí, ale nikdy jsem ji na našem rodinném stole nezaznamenala. Proč mají lidé zažito, že zeleninový salát je hlavně o rajčatech, salátu, okurce a paprice? Zkusili jste si do něj někdy nakrájet syrovou červenou řepu? Pokud ne, tak je to nejen barevná pastva pro oči, ale řepa zcela rozbije známou chuť míchaného salátu a udělá z něj nevšední chuťový zážitek.

Červená řepa je další z řady surovin, která v sobě skrývá množství zdraví prospěšných pokladů. Ať už budete přidávat řepu do pokrmů nebo si z ní uděláte čerstvou šťávu, zkuste ji zařazovat nejen v období, kdy se necítíte fyzicky dobře, ale i jako preventivní opatření. Pojďme se podívat, v čem nám může konzumace červené řepy pomoci:

  • čerstvá šťáva z řepy působí na střeva a pomáhá při zácpě
  • řepa působí i na srdečně-cévní systém – pomáhá snižovat krevní tlak, pročišťuje krev, doporučuje se i při leukémii
  • je vhodné ji podávat při rekonvalescenci, oslabení imunity či při virových infekcích
  • má protirakovinné účinky díky obsaženému červenému barvivu
  • je vhodná v období před otěhotněním a v prvním trimestru těhotenství díky obsahu kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj nervové soustavy plodu a eliminaci vrozených vývojových vad
  • velmi zdraví příznivá je i při onemocnění jater, žlučníku, slinivky břišní nebo střev a bezezbytkové dietě

Mám pro Vás ale ještě jeden tip, čeho si vážit na červené řepě. Neméně cenná je i řepná nať, která obsahuje taktéž karotenoidy, draslík, vitamín C a i železo, a tak ji můžete přidávat do polévek salátů či k masu. K tématu červené řepy Vám mimořádně prozradím recepty dva: na jednoduchý salát z červené řepy a cizrnovou pomazánku („hummus“) s červenou řepou.

Salát z červené řepy (2 porce):

  • 300g syrové červené řepy
  • 1 stroužek česneku
  • 150g sýru cottage
  • sůl

Řepu a česnek očistíme, oloupeme a nastrouháme (nebo nasekáme v mixéru), osolíme a smícháme s cottage sýrem.

Cizrnová pomazánka s červenou řepou (4 porce):

  • 200g sterilované cizrny
  • 150g vařené červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • stroužek česneku
  • špetka římského kmínu, sůl, pepř
  • hrst nasekané řepné natě

Sterilovanou cizrnu scedíme, vložíme spolu s česnekem, olivovým olejem a červenou řepou do mixéru a rozmixujeme do hladké kaše. Dochutíme citrónovou šťávou, bílým jogurtem, solí, pepřem, římským kmínem a nasekanou řepnou natí.

Na trávení dejte si k ránu,
z červené řepy a jablka šťávu. 😉

Pěkné babí léto přeje Martina Korejčková
nutriční terapeutka
www.martinakorejckova.cz

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.