Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

zázvor

Leden 2016:

Pokaždé, když píši tyto články o potravinách, tak se zamýšlím, která potravina se k danému měsíci hodí nejvíce a je tedy vhodné o ní napsat. Při vybavení si měsíce leden jsem si představila mráz a sníh a žádná potravina mě v tu chvíli nenapadla. Pak jsem si však řekla, že přeci ideální potravinou pro měsíc leden bude zázvor, ta báječná potravina s uměním prohřát ve chvilce celé tělo, což uvítá téměř každý člověk po příchodu z mrazivé zimy. 🙂

Zaměřím-li se na to, kde je zázvor „doma“, je to určitě Indie a Čína, najdete ho tudíž i v mnoha pokrmech s původem z těchto oblastí. Dnes je rozšířen do celého světa a už ani u nás není problém ho koupit v každém sebemenším obchodě s potravinami. Pokud váháte nad tím, do jaké skupiny potravin zázvor zařadit, tak se obecně bere jako koření, neboť v případě, že se oddenek usuší a namele, získá se prášek, který v obchodě najdete v sekci koření, jestliže však prahnete po čerstvém zázvoru, hledejte ho spíše u regálů se zeleninou.

A jak si na tom zázvor stojí ve vztahu k účinkům na lidské zdraví? Je to antibakteriální a protizánětlivá potravina, podporující chuť k jídlu, která usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem, snižuje také cestovní nevolnost (můžete znát v podobě zázvorových bonbonů), je prevencí proti chřipce a rýmě a taktéž pomáhá mírnit potíže při chřipce, rýmě a bolestech v krku. Tato plodina s typicky výraznou štiplavou chutí, která se mísí i s chutí po citrusech, vyniká i svou vlastností prohřát celé tělo a to až po konečky prstů. Lidé, kteří mají neustále studené končetiny, by si měli zázvor dopřávat co nejčastěji a to v jakékoliv formě. Pozor však na dávku, protože po požití většího množství zázvoru (například pokud byste celý den na hrazení pitného režimu používali výhradně zázvorový čaj), mohli byste se dopracovat ke stavu žaludečních potíží a nevolnosti.

V souvislosti se zázvorem nesmím opomenout navštívit také daleké Japonsko, protože jestli stejně jako já patříte mezi konzumenty sushi, pak si pravděpodobně připomenete, že japonská kuchyně využívá nakládaný a na plátky strouhaný zázvor jako doplněk při servírování sushi. Když jíte kousky sushi, je obvyklé „zajíst“ jednotlivá sousta naloženým zázvorem. Tento zvyk slouží jednak k znovu navození neutrální chuti chuťových pohárků; a také proto, aby v případě snězení ne úplně čerstvé ryby obsažené v sushi, zázvor eliminoval nebo zabránil případným následným trávicím obtížím.

Zabrousíte-li na můj článek o skořici, tak již v tomto článku máte k dispozici recept na indický čaj, ve kterém je zázvor obsažen. V dnešním díle pro změnu přináším recept na něco sice sladkého, ale ve zdravější a výživnější formě. Tento recept je navíc vhodný
i pro lidi stravující se bezlepkovou dietou. Zázvorové sušenky mohu jen doporučit! Budete potřebovat:

  • 60 g másla
  • 3-4 lžíce medu nebo javorového, datlového či agávového sirupu
  • 125 g pohankové mouky
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu

V hrnečku rozpustíme máslo, přidáme med nebo sirup, vše dobře promícháme a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, přimícháme zázvor a prášek do pečiva. Směs promícháme, přidáme vychladlé máslo s medem či sirupem a vypracujeme v hladké těsto, ze kterého tvarujeme kuličky, které ve středu dlaněmi promáčkneme a zploštíme. Vzniklé sušenky naskládáme na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Hotové zázvorky necháme vychladnout a uchováváme v chladu a suchu,
až do doby, dokud žádná nezbude. 🙂

Nejen povedené zázvorové sušenky, ale ať jste každý den v roce 2016 FIT!
Přeje Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.