Adresa nutriční poradny: Smetanovy sady 332/6, Plzeň                  tel: 721 634 113

Šestero rad na pomoc normalizaci krevního tlaku

blood-pressure-1006789_640

Červen 2015:

Další díl seriálu o zdraví jsem se rozhodla věnovat tématu, který bude pro mnoho lidí aktuální, neboť vysokým krevním tlakem (arteriální hypertenzí) trpí v České republice v současné době přibližně 40% dospělé populace do 65 let. Podle mě číslo hodně vysoké a vím, že pokud by lidé přijali za své určitá opatření, tak by tak vysoké být ani nemuselo. Všeobecně platí, že pokud si při opakovaných měřeních zjistíte v klidu vyšší tlak než 140/90 mmHg, trpíte arteriální hypertenzí. Tuto diagnózu však vždy musí stanovit lékař. Velká nástraha při vysokém krevním tlaku spočívá v tom, že nebolí, proto lidé nejsou příliš motivováni k razantnějším změnám životního stylu, které doplňují léčbu tabletkami, a které by vedly k jeho stabilizaci. Dlouhodobý vysoký krevní tlak je ovšem rizikovým faktorem pro možné poškození srdce a cév vedoucí k cévní mozkové příhodě, infarktu myokardu či srdečního a ledvinného selhání.

Nyní tedy již k samotnému šesteru rad, které Vám mohou pomoci normalizovat Váš vysoký krevní tlak či sloužit jako jeho účinná prevence:

1.) Udržujte si doporučovaný obvod v pase – u mužů do 94 cm a u žen do 80 cm. Proč? Protože tuk v oblasti břicha prokazatelně zvyšuje nároky na krevní oběh.

2.) Stravujte se podle následujících zásad:

  • Omezte solení a konzumaci průmyslově vyrobených potravin s vysokým obsahem soli (uzeniny, konzervované výrobky, chipsy, solené tyčinky, fast-foodové pokrmy, polotovary, instantní pokrmy, tavené sýry…) a pití minerálek s obsahem sodíku vyšším než 150mg/l. Proč? Protože sodík obsažený v soli při nadbytku zvyšuje krevní tlak.
  • Zvyšte příjem ovoce a zeleniny Proč? Protože ovoce a zelenina obsahuje draslík, který má opačné účinky, než výše zmiňovaný sodík. (Poznámka: vyšší příjem draslíku však nemusí platit při stavech selhávání ledvin – držte se doporučení lékaře).
  • Myslete i na příjem vápníku obsažený například v mléku, mléčných výrobcích, máku či tvrdé pitné vodě. Proč? Vápník může krevní tlak naopak snižovat.
  • Zařaďte do svého jídelníčku mořské ryby, semínka, ořechy a kvalitní oleje. Proč? Protože tyto zdroje příznivě ovlivňují zdraví srdce a cév.
  • Omezte konzumaci kávy (obzvláště turecké) na maximálně 2 šálky denně.

3.) Nekuřte nebo kouřit přestaňte. Proč? Protože cigaretový kouř jednak krevní tlak zvyšuje
a jednak narušuje výstelku cév, kdy se do takto narušené stěny cévy snadněji ukládá například cholesterol obsažený v cirkulující krvi.

4.) Regulujte příjem alkoholu na maximálně 0,5 litru piva, 2 dcl vína nebo 5 cl lihoviny denně a vyhýbejte se zvýšené nárazové konzumaci alkoholických nápojů.

5.) Vyhýbejte se stresu a naučte se odpočívat. Proč? Protože stres zvyšuje tlak za účelem nabuzení celého organismu v rámci obranné reakce vůči stresu.

6.) Pravidelně se hýbejte (alespoň 4x týdně po hodince). Vyberte si pohyb, při kterém
se zadýcháte, ale zároveň budete moci mluvit alespoň v holých větách. Taková intenzita fyzické aktivity posiluje srdečně-cévní systém a zvyšuje kondici.

A má úplně poslední osobní rada na závěr – myslete na své zdraví nejen kvůli sobě, ale i kvůli svým blízkým,
kteří Vás mají rádi, a pro které jste důležitou osobou v jejich životech.

Martina Korejčková

Nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe, což se také daří :-) - pomocí individuálních jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené, redukčních kurzů a celkového poradenství v životním stylu (pohyb, psychologická stránka,...). Také s radostí píše články a přednáší a vyučuje na témata z oblasti stravování a zdraví.